Het verwijderen van asbest moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren.
Volledig scherm
PREMIUM
Het verwijderen van asbest moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren. © IVAREM

“Asbestdaken gaan verweren waardoor schadelijke vezels vrijkomen”: moeten ze in Vlaanderen versneld ontmanteld worden?

In 2019 werd de oppervlakte aan asbestdaken - en gevels in Vlaanderen geschat op 86 miljoen vierkante meter (ongeveer 17.200 voetbalvelden). Tot 30% zou al zijn afgebouwd, maar tegen wanneer moet de rest verwijderd zijn? De Nederlandse milieuraad roept op om ze versneld te ontmantelen omdat studies hebben aangetoond dat na tientallen jaren het asbestcement in daken begint te verweren. Hierdoor kunnen asbestvezels loslaten, wat een gevaar is voor de gezondheid. Hoe zit dat in Vlaanderen? Mag je zelf asbest verwijderen, wat kost dat en tegen wanneer is Vlaanderen asbestvrij?

47 reacties

  • Martssael Pelagia

    8 maanden geleden
    De producenten mogen zeker een groot deel mee betalen. Een huisbezitter kan toch niet verantwoordelijk gesteld worden als een bedrijf rotzooi in zijn producten steekt!
  • Jo Peeters

    8 maanden geleden
    Ik heb mijn asbest platen vervangen door metalen platen en alles zelf betaald. Dat zal iedere eigenaar zelf uit eigen beweging moeten doen. En zelf betalen en niet de staat of de gemeenschap. Wie dat zelf niet kan betalen moet maar wachten tot hij dat wel kan betalen.
  • Guido Matheussen

    8 maanden geleden
    Waar zijn de liberalen nu. Is de burger nu niet meer vrij om te doen en laten wat hij wil met zijn eigendom? Dus in 2024 op de nieuwe liberalen stemmen. VB.
  • Maurice Berden

    8 maanden geleden
    Mijn dochter heeft offertes gevraagd om de asbesthoudende leien op het dak te laten verwijderen en een nieuw dak te laten leggen. Sommige dakwerkers willen er zelfs niet aan beginnen. Anderen vragen 50 a 60.000 €. Met reeds een hypotheeklening op het huis kunnen ze dat niet betalen. Subsidies? Btw vrij laten vervangen? Enz. Iemand wiens bouwgrond door betonstop verliest krijgt een volwaardige compensatie. Waarom niet bij asbest verwijderen?
  • Ronny Ooijen

    8 maanden geleden
    Alle situaties buiten de werksfeer, particulier – zelfstandige, vallen onder de bevoegdheid van de gewesten. Tevens zijn de gewesten bevoegd voor leefmilieu, emissies en het beheer van asbesthoudende materialen en afvalstoffen. Kortom, wie in Vlaanderen klachten of vragen heeft, kan terecht bij de Vlaamse Regering Jambon.