Proces tegen Schild & Vrienden meteen uitgesteld: advocaat Dries Van Langenhove wil andere rechter

De zaak rond Schild & Vrienden, met oprichter Dries Van Langenhove als hoofdfiguur, wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat besliste de Gentse correctionele rechtbank vanochtend op vraag van Hans Rieder, de advocaat van Van Langenhove.

Simon Dekaezemaker, Pieter Huybrechts, Gilles Liesenborghs

Rond iets voor 9 uur vanochtend kwamen de beklaagden de rechtszaal binnen voor de start van het proces. Ook Dries Van Langenhove, oprichter en bekendste lid van Schild & Vrienden, was aanwezig. Maar lang duurde de zitting niet. Op vraag van Van Langenhoves advocaat Hans Rieder heeft de rechtbank beslist om de zaak stil te leggen.

LEES OOK. De zes “strijders” die met hun “eindbaas” terechtstaan: “Ik floot Van Langenhove soms terug. Ik ben zelf homo”

Het zou gaan om een zittingsincident. Volgens Rieder is de aanstelling van rechter Jan Van den Berghe niet overeenkomstig met de wet gebeurd. Dat schreef hij ook al in zijn conclusies. Rieder vertrouwt Van den Berghe niet, omdat het iemand is met wie het al jaren klettert. De strafpleiter vreest dan ook voor partijdigheid. Eerder wraakte hij de rechter al met succes in de zaak van vetmester Verkest en zonder succes in de zaak van Jeff Hoeyberghs. De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg moet nu oordelen over het opgehaalde incident. Hij heeft daarvoor acht dagen de tijd. Tot dan wordt het proces voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Dries Van Langenhove en zijn advocaat Hans Rieder© ID/ Lieven Van Assche

De zeven ‘Schild & Vrienden’-beklaagden moeten zich verantwoorden voor racistische en antisemitische berichten die in de geheime chatgroepen van Schild & Vrienden circuleerden en vijf jaar geleden aan het licht kwamen door een reportage van Pano. Concreet worden Van Langenhove en zijn zes medebeklaagden beschuldigd van negationisme (het ontkennen of minimaliseren van de Holocaust), aanzetten tot discriminatie, segregatie, haat of geweld en voor het verspreiden van denkbeelden die gegrond zijn op rassuperioriteit of rassenhaat. Van Langenhove zelf moet zich ook verantwoorden voor een schending van de wapenwet.

Protest

Voor de zitting van start ging, was er al wat tumult voor het Gentse justitiepaleis. Een groepje actievoerders - allen leden van een aantal middenveldorganisaties - voerde er actie tegen extreemrechts. In het Rabotpark plaatsten de demonstranten afbeeldingen van de “doelwitten van extreemrechts”. “De organisatoren maken zo duidelijk hoe extreemrechts te werk gaat, en op wie de intimidatie en het geweld vandaag openlijk gericht is”, klinkt het in een persbericht.

© if

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER