Beslissing over aanhouding van Sven Pichal week uitgesteld op verzoek van zijn advocaten: "Uitzonderlijke situatie die eerst moet worden opgehelderd"

De zaak van radiopresentator Sven Pichal is een week uitgesteld. Normaal moest de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling vandaag beslissen of Pichal de gevangenis mag verlaten met een enkelband of niet. Maar "er is een uitzonderlijke situatie opgetreden die moet worden opgehelderd", zeggen de advocaten. Waarover het precies gaat, is niet duidelijk. 

19 dagen zit Sven Pichal intussen in de gevangenis, nadat hij op 24 augustus door de politie opgepakt werd. Hij wordt verdacht van het bezit en de verspreiding van beelden van seksueel kindermisbruik. 

De raadkamer besliste twee weken geleden om Pichal aan te houden onder elektronisch toezicht, dat betekent dus dat hij de gevangenis mag verlaten met een enkelband. Maar het parket ging in beroep tegen de beslissing, en dus moest de kamer van inbeschuldigingstelling vandaag normaal beslissen over de zaak. 

Vanmorgen liet advocaat Walter Damen, die Pichal verdedigt, nog weten dat hij geen uitstel ging vragen. Maar iets na de middag kwam het bericht dat hij toch uitstel zou vragen. "Er is een uitzonderlijke situatie die moet worden opgehelderd, pas daarna kan het verder behandeld worden", laat Damen weten. "Ik heb dit nog nooit meegemaakt."

Wat die "uitzonderlijke situatie" is, is niet duidelijk. De advocaten hebben nu ook uitstel gekregen. Persmagistraat Luc De Mot kan niet veel details geven, alleen dat Damen wel overlegd heeft met zijn cliënt. "Hij wil enkele onregelmatigheden nog verder onderzoeken. De zaak zal nu op 19 september behandeld worden."

Heel wat vragen dus en geen antwoorden. Maar volgens justitiejournalist Fatma Taspinar zijn er wel een aantal vaststellingen te doen. Zo wordt een uitstel normaal gevraagd en uitgesproken aan het begin van een zitting. "Vandaag was dat pas op het einde, nadat de zaak al bijna een uur bezig was. Er moet dus iets gebeurd zijn op die zitting, wat geleid heeft tot dat uitstel. Iets procedureels wellicht. Zijn er bijvoorbeeld nieuwe elementen opgedoken in dat onderzoek of is er gewoon een probleem met dat onderzoek?"

BEKIJK - Justitiejournalist Fatma Taspinar: "Er moet iets gebeurd zijn op die zitting, dat geleid heeft tot dat uitstel"

Videospeler inladen...

Het is trouwens niet het enige incident. Normaal gezien moest Pichal vanmorgen al overgebracht worden vanuit de gevangenis, maar door een personeelstekort bleek dat onmogelijk. Pas vlak voor de middag kon hij uiteindelijk overgebracht worden naar Antwerpen.

Tweede verdachte

Ook een tweede verdachte, B.D. (35), moest vandaag voor de kamer van inbeschuldigingstelling komen. Net als Pichal mocht hij van de raadkamer de gevangenis verlaten met een enkelband, maar ook bij hem ging het parket in beroep. De kamer voor inbeschuldigingstelling heeft beslist dat hij voorlopig in de gevangenis moet blijven.

Persmagistraat Luc De Mot licht toe dat de kamer van inbeschuldigingstelling die beslissing genomen heeft omdat er "toch een gevaar voor recidive en collusie (informatie of gegevens delen met anderen) is". "Dat zijn argumenten die toch moeilijk geneutraliseerd kunnen worden wanneer men onder elektronisch toezicht staat. Vandaar de noodzaak om de hechtenis te handhaven."

Meest gelezen