© idh

Vakbond ACV blaast bellen tegen “zeepbelbeleid” in kinderopvang: “Hoeveel drama’s moeten er nog gebeuren?”

ACV Puls en ACV Openbare diensten werpen zich opnieuw in de strijd voor betere kinderopvang, dit keer gewapend met bellenblazers. De christelijke vakbond meent dat de Vlaamse regering het probleem in de kinderopvang nog steeds onderschatten. “Hoeveel drama’s zijn er nog nodig voor we onze kinderopvang redden?”

mts
Bron: BELGA

Met het oog op de septemberverklaring, moet de Vlaamse regering meer middelen vrijmaken voor kinderopvang, vinden de vakbonden. Wie zich achter die boodschap schaart, wordt uitgenodigd om donderdagnamiddag het plaatselijke kinderdagverblijf te vullen met zeepbellen.

Omdat het Vlaamse begrotingstekort dit jaar een miljard groter blijkt dan verwacht, temperde minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) begin deze maand al de verwachtingen over aankomende investeringen in de kinderopvang. Hij stelt voor om met een deel subsidies die voorzien zijn voor groepsopvang, meer plaatsen te creëren bij onthaalouders. Dat zou goedkoper zijn.

Dat idee valt niet in goede aarde bij ACV. “Van een openspattende zeepbel gesproken...”, klinkt het. In plaats van besparingen, willen zij investeringen zien op lange termijn. Volgens de vakbond dringt de urgentie niet door bij bepaalde politici, ondanks alle acties het voorbije jaar. “Hoeveel drama’s, studies en aanbevelingen van parlementaire commissies zijn er nog nodig om onze kinderopvang te redden?”

Tussen 16 en 17 uur op donderdag hoopt ACV dat boven verschillende kinderdagverblijven en onthaalouders een aureool van zeepbellen hangt. Die staan symbool voor het soort beleid dat ze net willen zien verdwijnen. “Geen open spattende zeepbellen, maar echte maatregelen die een structurele oplossing bieden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer