Cindy Kuiphuis (Wikipedia.org)

Dodelijk virus bij merels duikt opnieuw op in Antwerpse Kempen

Het dodelijke usutu-virus gaat opnieuw rond bij merels. Dat meldt VOC Neteland in de Kempen. Enkele jaren geleden dunde het virus nog de helft van het Belgische merelbestand uit.

Bij VOC Neteland in Herenthout zien ze een opmerkelijke stijging van het aantal zieke merels dat wordt binnengebracht. Vermoedelijk zijn ze besmet met het usutu-virus. Bij een vorige grote uitbraak in 2017 daalde de merelpopulatie in ons land zelfs met 50 procent. De ziekte treft ook andere zangvogels zoals mussen, vinken en mezen. Maar de meeste slachtoffers vallen bij de lijsterachtigen waar ook merels toe behoren.

Lusteloze vogels

"De zieke merels vertonen vaak dezelfde symptomen", klinkt het bij VOC Neteland. "Ze zijn mager en hebben evenwichtsstoornissen. Ze vliegen niet meer op waardoor ze gemakkelijk te benaderen zijn, of ze vliegen alleen nog maar laag en gaan meteen weer zitten. De meeste vogels sterven na enkele dagen." Vaak maken de besmette vogels een lusteloze indruk of zitten ze onnatuurlijk gekromd in een bolletje.

Het usutu-virus wordt verspreid door muggen. "De afgelopen zomers waren kurkdroog en kregen we minder zieke merels binnen. Maar de laatste dagen na de natte zomer zien we helaas een ander verhaal", zegt Lijske Vanheukelom van VOC Neteland. Bij het Kempense vogelopvangcentrum blijven ze waakzaam.

Het Agentschap Natuur en Bos bevestigt dat het virus circuleert, maar spreekt voorlopig niet van een verhoogde sterfte.

Zie je zelf een zieke merel?

Zieke merels breng je het best naar een opvangcentrum bij jou in de buurt. Ondanks de hoge sterfkans kan pijnstilling de vogels tijdelijk helpen.

Bij eerdere uitbraken van het usutu-virus riepen Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen ook op om daar melding van te maken. Dat kan via de websiteĀ waarnemingen.be. Voer de exacte locatie in en kies in het venster ā€˜Gedragā€™ voor ā€˜ziek/gewondā€™ of ā€˜vondst (dood)ā€™ en gebruik het vak ā€˜Opmerkingenā€™ om duidelijk te maken dat het vermoedelijk/mogelijk om het usutu-virus gaat. Die gegevens zijn belangrijk voor de opvolging en wetenschappelijk onderzoek.

Meest gelezen