Mechelse organisaties en burgers zamelen samen geld in voor Marokko onder de naam Mechelen4Marrakesh

In Mechelen verenigen verschillende organisaties en geëngageerde burgers zich om geld in te zamelen en steunacties op te zetten voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. Ze doen dat onder de naam Mechelen4Marrakesh. Vzw Salaam is één van de trekkers van het initiatief.   

Ook in Mechelen worden acties opgezet om de slachtoffers van de aardbeving in de buurt van het Marokkaanse Marrakesh te steunen. Enkele Mechelse verenigingen en geëngageerde Mechelaars zaten gisterenavond samen met het stadsbestuur om te bespreken wat ze precies gaan doen. Zo is er woensdagavond al een wake gepland op de Grote Markt en het stadsbestuur maakt 10.000 euro noodhulp vrij. Jongerenvereniging ROJM organiseert zondag ook een benefiet.

Vzw Salaam Mechelen coördineert de acties van het collectief Mechelen4Marrakesh. De andere deelnemende organisaties zijn Foundation Mechelen, Regionaal Open Jeugdcentrum Mechelen (ROJM), Buurtsport, Ondernemend Mechelen, wielerclub Averroes en J@M. Het rekeningnummer van Foundation Mechelen, de drijvende kracht achter de Special Olympics in Mechelen, zal gebruikt worden om geld in te zamelen. 

Iedereen solidair

"Het is hartverwarmend om te zien hoe snel veel Mechelaars iets willen doen voor de slachtoffers", zegt Youssef El Yagoubi van vzw Salaam. "Het is één en al solidariteit. Er zijn al mensen die geld gestort hebben of hulpgoederen verzamelen. We zeggen altijd: we klagen veel, maar als puntje bij paaltje komt staan mensen wel klaar." Het is ook opvallend dat niet alleen mensen van de Marrokaanse gemeenschap zich inzetten, zegt El Yagoubi . "Op zo'n moment zijn we allemaal Belgen en Mechelaars. Alleen is de ene zijn huid wat donkerder dan die van de andere."

Beluister hieronder het gesprek van gisteren op Radio2:

Mechelen4Marrakesh wil alle initiatieven wat stroomlijnen, zegt El Yagoubi. "Ik hoorde bijvoorbeeld dat iemand een spaghettiavond wilde organiseren en iemand anders plande net hetzelfde. Wij zorgen er dan voor dat die niet in hetzelfde weekend vallen." De organisatie wil ook zekerheid bieden wanneer mensen geld storten. "Na een bericht op sociale media storten mensen soms in een emotionele bui geld op een hulprekening. Dat is op zich goed. Maar soms is het doel niet transparant en weet je niet zeker of het geld goed terecht komt. Dat willen wij garanderen."

Meest gelezen