© AFP

Duizend gevallen van seksueel misbruik geregistreerd in Zwitserse Katholieke Kerk

De universiteit van Zürich heeft sinds het midden van de 20ste eeuw 1.002 gevallen van seksueel misbruik gedocumenteerd in de Katholieke Kerk in Zwitserland. Het gaat wellicht slechts om het topje van de ijsberg, want de meeste gevallen werden niet gesignaleerd en er zijn ook documenten vernietigd.

mts
Bron: BELGA

Het totale aantal geïdentificeerde gevallen heeft betrekking op 921 slachtoffers, van wie 74 procent minderjarig. De misbruiken werden gepleegd door alles samen 510 personen, zo goed als allemaal mannen. Zo’n 56 procent van de slachtoffers zijn van het mannelijke geslacht, 39 procent van het vrouwelijke geslacht. Van de overige slachtoffers is het geslacht niet bekend.

De studie die dinsdag werd gepubliceerd door het departement geschiedenis van de universiteit van Zürich, is de eerste fase van een onderzoek dat wordt uitgevoerd in opdracht van drie katholieke instanties, waaronder de Zwitserse bisschoppenconferentie. Het is de eerste keer dat een onafhankelijk team zich over de kwestie buigt. De onderzoekers kregen bijna altijd de nodige toegang tot de archieven, zonder noemenswaardige hindernissen, aldus de universiteit.

Nu volgen nog meer diepgaande onderzoeken naar de ware omvang van de misstanden, de verantwoordelijkheid van de staat en de link tussen katholieke karakteristieken en het misbruik.

Ook in ons land staat misbruik in de Katholieke Kerk in het brandpunt van de actualiteit, door toedoen van de Canvas-docureeks Godvergeten, die overlevers van het misbruik aan het woord laat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer