© RR

De 40 dapperen die 480 kilometer aan een stuk door fietsten voor Bindkracht.© RR

thumbnail:
thumbnail: De 40 dapperen die 480 kilometer aan een stuk door fietsten voor Bindkracht.

Wielerliefhebbers uit Gingelom fietsen marathonrit van 480 kilometer voor goede doel

Gingelom/Landen

Vorig weekend werd de 24 uur van Bindkracht gereden. Dat is geen klassieke wielerwedstrijd, maar wel een initiatief om geld in het laatje te brengen voor een goed doel. Zeven fietsers van WTC Sporting Gingelom reden daarom in één ruk van de Franse Vogezen naar Landen. Ze kregen daarbij het gezelschap van zo’n 35 andere wielerfanaten, waaronder ook VRT-gezichten Rob Heirbaut en Bart Schols.

De 24 uur van Bindkracht

Toon Digneffe bij Rob Heirbaut en Hendrik Vos.© RR

VZW Bindkracht biedt in Landen een warme thuis aan kinderen en jongvolwassenen met een beperking. Dit opvanghuis werd opgericht door de ouders van jongeren, die geconfronteerd werden met de lange wachtlijsten in de gehandicaptenzorg. Ook VRT-journalist Rob Heirbaut is een van hen. Zijn zoon Quinten verblijft in Bindkracht. Maar uiteraard kost dit initiatief veel geld, en daarom werd op zaterdag 9 september de 24 uur van Bindkracht georganiseerd. Heel wat enthousiaste fietsers zamelden geld in door te fietsen, en ze kozen voor afstanden van 25 tot 100 kilometer. Maar de allerstrafsten reden één lange rit van 480 kilometer: helemaal vanuit Bussang in de Franse Vogezen tot in Landen. “Deze marathonrit was voor mij persoonlijk de juiste motivatie om mijn passie voor het wielrennen op een positieve manier in te zetten voor zij die wat extra steun goed kunnen gebruiken”, zo vertelt Toon Digneffe van WTC Sporting Gingelom. Samen met zes andere leden van deze club bracht hij deze superrit tot een goed einde.

Zware omstandigheden

Ook VRT-presentator Bart Schols reed mee© RR

“Het werd een heel avontuur dat al vele maanden geleden startte. We beslisten om er samen voor te gaan en organiseerden regelmatig trainingstochten”, zo blikt Toon terug. En vrijdag was het dan zover. “Startpunt van onze trip was het mooie dorpje Bussang in de Vogezen. Daar vertrokken we rond vijf uur in de namiddag met een veertigtal wielerliefhebbers uit heel Vlaanderen. Al gauw maakte de loden hitte plaats voor een klamme, koude nacht. Gelukkig kwam onze aangepaste en speciaal voor dit evenement ontworpen kledij goed van pas. De vele vrijwilligers verzachtten het leed door om de 100 kilometer een bevoorrading te voorzien. Voor de veiligheid werden we ook nog eens vergezeld door zes motards. De uren net voor zonsopgang waren zwaar maar onze wegkapitein Job bleef maar aan de kop sleuren. Met zijn beatbox op de rug zorgde hij ook steeds voor het juiste fietsritme. Bij het ochtendgloren verdween de mist en kreeg de brandende zon al snel de overhand. Daarom moesten we extra drankpauzes voorzien onderweg. Het was ongelooflijk mooi om te zien hoe iedereen elkaar hielp om op tijd te eten en te drinken. Ook kleine kwaaltjes raakten opgelost en lekke banden werden vervangen. Die positieve mindset was absoluut nodig om het laatste stuk met de vele hoogtemeters in de loden hitte doorheen de Ardennen te overbruggen”, zo schetst Toon de rit.

Emotionele aankomst in Landen

Een indrukwekkend ontvangstcomité wachtte de renners op in Landen.© LEN

Gelukkig werd zaterdagavond, na 480 lange kilometers, de eindmeet in Landen gehaald. Rob Heirbaut zelf was er ook bij, zelfs met een gebroken arm. Initieel was hij daarom vertrokken op een tandem, samen met professor Hendrik Vos. Maar toen de tandem de geest gaf onderweg, reden de heren toch elk apart de rit uit. Ook VRT-presentator Bart Schols, peter van de actie, was erbij. Hij was eerst al wat ziekjes gestart en moest door koorts en misselijkheid halfweg noodgedwongen de volgwagen opzoeken. Maar daarna heeft hij het laatste stuk van Hoei tot in Landen toch weer meegefietst. “De aankomst daar was voor iedereen hartverwarmend”, zo zegt Toon. “Vele honderden sympathisanten stonden ons daar op te wachten. Er vloeiden ook heel wat traantjes. Maar het zijn toch vooral de tranen van Tibo die me zullen bijblijven. Hij is één van de jongvolwassenen die in Bindkracht verblijft. Het moment toen Tibo me omhelsde en zei hoe fier hij op ons allemaal was, zal me altijd bijblijven. Het is voor hem en zijn vrienden dat we dit met veel plezier hebben gedaan. De hele actie bracht tot nu toe meer dan 130.000 euro op. Daarvan nam WTC Sporting Gingelom meer dan 15.000 euro voor zijn rekening. We bedanken iedereen die ons heeft gesteund en gesponsord”, zo besluit Toon. len

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer