Zijn nachtschadeplanten zoals tomaten en aubergine echt zo gevaarlijk als soms (online) beweerd wordt? Toxicoloog Jan Tytgat en gastro-enteroloog Guy Boeckxstaens leggen uit.
Volledig scherm
PREMIUM
Zijn nachtschadeplanten zoals tomaten en aubergine echt zo gevaarlijk als soms (online) beweerd wordt? Toxicoloog Jan Tytgat en gastro-enteroloog Guy Boeckxstaens leggen uit. © Shutterstock / Joel Hoylaerts

In deze groenten zit een giftige stof. Toxicoloog legt uit welke concentraties gevaarlijk zijn: “Onrijpe tomaten laat je beter links liggen”

Aardappelen zijn een klassieker op het menu, net als tomaten. Samen met andere groenten zoals aubergine behoren ze tot de nachtschadefamilie. Af en toe hoor je dat die giftige stoffen bevatten en dat je de consumptie ervan beter beperkt. Maar klopt dat? En zo ja, zijn er manieren om die stoffen tijdens het koken onschadelijk te maken? Toxicoloog Jan Tytgat en gastro-enteroloog Guy Boeckxstaens scheiden feiten van fabels. “Vroeger kwam vergiftiging veel vaker voor.”