Hevige regenval veroorzaakt wateroverlast in Lanaken en omgeving: straten blank, ook bibliotheek getroffen

Felle regenbuien hebben lokaal wateroverlast veroorzaakt in de provincie Limburg. In Lanaken bijvoorbeeld is de bibliotheek getroffen. Elders liepen kelders onder water. Er is sprake van ruim 40 liter water per vierkante meter in een uur tijd. In de hele provincie Limburg was sinds 20 uur code geel van kracht. Ook in de provincies Luik, Luxemburg en Namen geldt diezelfde code voor onweer de komende uren.

Door wateroverlast kwamen vanavond in Lanaken in een mum van tijd her en der straten blank te staan. "Maandag hebben we nog alle buizen, putjes, slib- en zandvangers gecontroleerd, maar hier is geen kruid tegen gewassen", zegt burgemeester Marino Keulen (Open VLD). "De technische dienst en de brandweer zijn druk in de weer."

Ook de bibliotheek aan de Koning Albertlaan werd getroffen door het water dat naar binnen stroomde. "Morgen doe je maar beter je laarsjes aan als je naar de bib wil komen", meldt de bibliotheek op Facebook. "We zitten na 2 jaar opnieuw met wateroverlast."

In dezelfde regio zijn ook Bilzen en Riemst getroffen. Al was net als in Lanaken het ergste voorbij tegen 21 uur. Zo is het water aan het wegtrekken aan de Muizenberg in Kanne, deelgemeente van Riemst. De lokale politie laat wel weten dat er nog modder geruimd wordt.

Code geel

Sinds 20 uur vanavond was in de provincie Limburg code geel voor onweer van kracht. Ook in grote delen van de provincies Luik, Luxemburg en Namen worden neerslaghoeveelheden tussen 20 en 40 liter per vierkante meter verwacht. Lokaal kan er nog meer neerslag vallen, waarschuwt het KMI.

BEKIJK - het meest recente weerbericht

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen