Ursula Von der Leyen© EPA-EFE

Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen nam afgelopen twee jaar 57 keer privévlucht

Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen nam in twee jaar tijd 57 keer een privévlucht voor haar professionele verplaatsingen. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie dinsdag bevestigd nadat de Duitse krant Bild er eerder over had geschreven. Von der Leyen zou voornamelijk lijnvluchten nemen maar die waren er in 2021 en 2022 aanzienlijk minder door de coronapandemie, aldus de woordvoerder.

jvh
Bron: BELGA

“De voorzitter was in 2021 en 2022 in totaal 164 dagen met de auto, het vliegtuig en de trein onderweg”, klinkt het. Voor elke reis werd gekeken of er een lijnvlucht was en of dit geen veiligheidsrisico’s met zich meebracht, benadrukte de woordvoerder. Zo vloog Von der Leyen vorige week eerst met een lijnvlucht naar Abu Dhabi en van daaruit naar de G20-top in India.

Toch klinkt er kritiek. De Commissie verspilt belastinggeld aan verkwistende privévluchten, zo zegt Martin Schirdewan, medevoorzitter van de linkse fractie in het Europees Parlement. Het klimaat kan zich geen jetset-bureaucratie veroorloven, klinkt het. Jens Geier, de leider van de Duitse sociaaldemocraten in het Europees Parlement, zei op zijn beurt dat het belangrijk is dat de CO2-uitstoot van vluchten met privévliegtuigen wordt gecompenseerd. “Daar zullen we naar kijken”, aldus de Commissiewoordvoerder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer