Huisarts wordt slachtoffer van ‘catfish’: pikante naaktfoto’s verschijnen op vals profiel op haar naam

© Shutterstock

Turnhout -

Met een fake profiel pikante foto’s vragen en ze vervolgens online doorsturen: de rechtbank in Turnhout boog zich woensdag over een dossier rond het niet-consensueel verspreiden van naaktbeelden. Een 56-jarige man zou behalve de foto’s doorsturen ook een vals profiel onder naam van het slachtoffer, een huisarts, hebben gemaakt. “Haar foto’s werden zomaar publiek te grabbel gegooid.”

Britt Peeters

Een huisarts uit Limburg werd in januari 2020 slachtoffer van een zogenaamde ‘catfish’, iemand die zich online als een andere persoon voordoet. Ze kreeg een vriendschapsverzoek van ‘Pieter Smets’, en ze begonnen al snel intensief te chatten. Wanneer de vrouw pikante naaktbeelden krijgt van Pieter, stuurt ze op zijn vraag ook foto’s van zichzelf terug. Pieter bleek uiteindelijk beklaagde G.M. (56) te zijn.

De huisarts ruikt onraad wanneer andere mannen op Facebook haar attent maken op haar ‘nieuw’ profiel. “Iemand had een profiel aangemaakt met ‘Dokter’ en haar achternaam, en daar stonden ook de pikante foto’s die ze alleen maar naar ‘Pieter’ had doorgestuurd op. Het kon dus niet anders dan dat hij achter het valse profiel zat. Haar foto’s worden zomaar publiek te grabbel gegooid”, pleitte de advocate van het slachtoffer. Na twee aangiftes komt G.M. al snel op de radar van de politie.

Niets mee te maken

“Bij uitlezing van zijn gsm en computer wordt het meteen duidelijk dat hij zich op het internet regelmatig voordoet als iemand anders. Er waren ook twee chatgesprekken waarin hij de foto’s van het slachtoffer had doorgestuurd”, zei openbare aanklager Patti Broeckx. Hoewel het onderzoek al lopende was, zocht M. toch nog contact op met het slachtoffer. Hij zou gedreigd hebben alles aan haar echtgenoot te vertellen en haar foto’s naar kranten door te sturen. Het slachtoffer eist een morele schadevergoeding van 5.000 euro.

G.M. verdedigde zichzelf in de rechtbank. Hij zei dat hij enkel nog contact met de vrouw had opgezocht om zich te verontschuldigen. Het vals profiel van Pieter Smets geeft hij toe, maar niet dat hij foto’s van de vrouw doorstuurde of een vals profiel van haar maakte.

“Ze stuurde haar foto’s lang niet alleen naar mij, maar naar veel andere mannen. Dat heeft ze mij ook verteld. Waarom zou ik dan de enige kunnen zijn die die foto’s online zet? Daar heb ik niets mee te maken, ik wilde nooit iemand kwetsen”, zei hij. Hij riskeert een celstraf van twaalf maanden. Vonnis op 10 oktober.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen