Kim Huybrechts.© BELGA

Na Wieze volgt Antwerpen: dartshype in België resulteert in tweede toptoernooi

In 2024 krijgen we niet één maar twee dartstoernooien van wereldniveau in ons land. Op de nieuwe kalender van dartsbond PDC staan namelijk twee Belgische manches van de European Tour.

Vincent Van Genechten

Begin mei wordt in de Oktoberhallen in Wieze de Blaklader Darts Open gespeeld, de zevende manche van de European Tour dit jaar. Dat is een reeks toernooien die buiten het Verenigd Koninkrijk plaatsvinden en waarna de top 32 zich plaatst voor het EK eind oktober. Een toptoernooi dus met zowat alle wereldtoppers, inclusief Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts.

Organisator Golazo surft op de dartshype in België want na een succesvolle eerste editie was ook de tweede quasi uitverkocht. Er daagden ruim 18.000 mensen op over drie dagen. Dat succes hebben ze ook bij de Professional Darts Coorporation (PDC) gezien. Voor een Premier League-avond is het “nog te vroeg”, maar in 2024 zullen er twee manches van de European Tour plaatsvinden in België.

“Eentje in het voorjaar en eentje in het najaar”, klonk het toen. “De locaties zijn nog te bekijken op basis van de beschikbare data. Daar zijn we enorm blij mee. Voor de Belgische darters ook trouwens, die daardoor eens iets minder moeten reizen.”

De PDC maakte deze week de kalender voor 2024 bekend, met dus twee Belgische manches van de European Tour. Begin maart (8-10) opnieuw eentje in de Oktoberhallen in Wieze en in september (6-8) een toernooi in Antwerpen. Waar? Niemand die het kan of wil zeggen, maar er wordt logischerwijze gekeken naar het Sportpaleis of de Lotto Arena. België is naast Duitsland zo het enige land met meer dan één manche in de European Tour. Die in Nederland gaat door in de Autotron in Rosmalen, ook al niet ver van de Belgische grens.

© PDC

“We willen darts naar een hoger niveau brengen, dus we blijven actief vragen stellen over de World Series (een reeks invitatietoernooien met acht toppers en acht lokale darters, red.), de Premier League… En waarom eens niet een World Cup of Darts (het enige landentoernooi op de kalender, red.)? De deur bij ons staat open, maar de PDC moet wel willen. De boodschap die we krijgen is: nu nog niet. Het nadeel is ook dat er bestaande overeenkomsten nog lopen, daar kan je niet zomaar tussen fietsen”, zei organisator Golazo eerder dit jaar al over nieuwe toptoernooien in België.

“Als we een nieuwe markt aansnijden, draait het vooral om de juiste timing”, klonk het bij de PDC zelf tijdens de Premier League-avond in Rotterdam. “Het komt er echt op aan om de juiste keuze op het juiste moment te maken. We hebben in het verleden al eens het Europees kampioenschap laten doorgaan in België en dat was… oké. Daar was toen niet meteen de beste locatie voor beschikbaar in die periode. Nu is er de European Tour en die is zeer succesvol. We zijn ons ook bewust van de ‘dartsboom’ in België, vooral dankzij de successen van Dimitri Van den Bergh en de tv-aandacht die er is gekomen. Ik sluit dus niet uit dat er een Belgische Premier League-avond aankomt, maar zeker nog niet volgend jaar.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

© PDC

Gala-avond

Volgende maand (12 oktober) komt de Golazo-groep alvast met een nieuw concept: het Belgian Darts Gala. Zes wereldtoppers spelen dan in de Trixxo Arena in Hasselt een onderling toernooi.

“Een donderdagavond wegens beschikbaarheid spelers, plus omwille van opening studentenjaar in Limburg. Er zullen zes profspelers zijn voor een toernooi, daarnaast komt er een dubbeltoernooi met Belgische profs en vier BV’s. Er komt ook een awardshow en een afterparty in de Versuz. Dat past bij heel de beleving van darts”, klinkt het.

De zes profspelers zijn: Dimitri Van den Bergh, Kim Huybrechts, Michael van Gerwen, Michael Smith, Dirk van Duijvenbode en Fallon Sherrock.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer