Facebook Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder

Extreem verwaarloosde pony in beslag genomen in Kasterlee: "Leven hangt aan een zijden draadje"

In Kasterlee is een verwaarloosde pony in beslag genomen. Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder heeft het dier vorige week donderdag geëvacueerd. Daar proberen ze de pony er terug bovenop te krijgen door het dier mondjesmaat aangepaste voeding te geven, maar het is er nog altijd slecht aan toe.

De Vlaamse Inspectiedienst Dierenwelzijn heeft een zwaar verwaarloosde pony in beslag genomen en ondergebracht in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. "Het dier was mager tot op de graat", zegt Rudi Oyen van het opvangcentrum. 

"Het gaat hier om een extreem geval van dierenverwaarlozing", vertelt Oyen. "Het dier kon nog moeilijk op zijn poten blijven staan. We spreken dan van een cachectische toestand, dat is extreem uitgemergeld dus." Het dier is er nog lang niet bovenop. "Op dit moment hangt het leven van het beestje nog aan een zijden draadje. Het zou me niet verwonderen als we plots van de ene op de andere voederbeurt een dood dier aantreffen."

Zonder onze tussenkomst was het dier toch zeker een paar dagen later gestorven

Rudi Oyen, Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder

De pony at zijn eigen uitwerpselen om te proberen overleven. "Het gebeurt wel meer dat paarden die geen voeding krijgen hun eigen uitwerpselen of die van hun soortgenoten beginnen op te eten, maar deze toestand van dierenverwaarlozing is eerder uitzonderlijk. Ik kan er geen tijd op plakken, maar zonder onze tussenkomst was het dier toch zeker een paar dagen later gestorven", klinkt het.

Facebook Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder

Meest gelezen