© Getty Images

Jan en alleman content: Rode Duivels vliegen over Estland (en naar het EK) na openingsgoal van Vertonghen

De Rode Duivels mogen hun ticket naar het EK in Duitsland boeken. De Belgen herpakten zich na de povere 0-1 zege in Azerbeidzjan en stuurden Estland met 5-0 huiswaarts. Het was uitgerekend Jan Vertonghen die in zijn 150ste interland de score opende, maar ook Trossard, Lukaku (2 goals), Doku en De Ketelaere verzorgden de show. Wat kunnen we volgend jaar op een groot toernooi?

Jürgen Geril

LEES OOK. Analist Frank Raes: “Een fitte Doku is een certitude voor de komende jaren”

Est bijna voorbij? Est nog lang? Est bijna afgelopen? Voilà, nu weet u waarom we tegen Estland hebben gespeeld. Het niveau van de Belgische tegenstander was niet bepaald om over naar huis te schrijven. Het was (nog) minder dan wat Azerbeidzjan zaterdag liet zien.

Nou ja, dat maakte de zaak van de Rode Duivels niet. De Belgen moesten na de erg matige 0-1 zege in Baku vooral hun eigen niveau opdrijven en het thuispubliek entertainen. Op de tribunes zat zelfs blauw bloed. Koning Filip en zijn gezin tekenden present en 40 meter verder zat ook zijn broer prins Laurent. Zij werden voor de rust alvast vermaakt met een royaal percentage balbezit: 70 procent. Galabal op een groene mat.

Jubilaris Jan

Wat heb je dan nog nodig om er feestje van te maken? Een jubilaris komt dan altijd van pas en Jan Vertonghen speelde toevallig zijn 150ste interland. Hij mocht de party dan ook op gang trekken. Na drie minuten trapte Carrasco al een hoekschop en de recordinternational knikte het leer tegen de touwen. Voor Vertonghen was het van het WK 2018 - u weet wel die belangrijke kopbal tegen Japan - geleden dat hij nog eens gescoord had voor de nationale ploeg. Dat hij het net nu weer deed in zijn jubileummatch maakte het extra mooi. Ze zullen Super Jan bij de Duivels echt van het veld moeten sleuren als hij zo doorgaat.

Op een goed veld zat er sowieso meer animo in het spel van de Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco had Orel Mangala de voorkeur gegeven op Tielemans en die bracht meer drive op het middenveld. Daarnaast stond Jérémy Doku ook in de basis. Zoef. Zoef. Zoef.

Wat zou Pep Guardiola denken als hij die aan het werk ziet? Als Doku een schijnbeweging doet zet hij zelfs zijn eigen schaduw in de wind. U kunt gaan denken hoe een Est daarop dan verdedigt. Linksback Artur Pikk is de knoop verdorie nog uit zijn benen aan het halen. In de buurt van Manchester watertandde Pep al, maar het was jammer dat Doku’s laatste pass net niet aankwam of werd afgewerkt. Toch is hij vanaf nu een mannetje bij de Duivels.

© BELGA

Als Doku’s pocus geen doelpunten opleverde, dan trad Leandro Trossard maar in actie. Bij een aflegger van Lukaku pikte de spelverdeler de bal op. Hij slalomde tussen een vijftal verdedigers en vuurde het leer daarna keihard in de winkelhaak. Proper.

© Isosport

Aan dat tempo hadden de Belgen de score eigenlijk al veel vroeger fiks moeten opdrijven, maar aanvankelijk verzuimden ze dat. Amadou Onana probeerde wel verticaal te voetballen, maar dat draaide niet altijd uit zoals hij dat zelf in gedachten had. Maar het is beter om te proberen dan om eeuwig breed te spelen. We klagen niet.

Rom bom bom

De spielerei was meer voor na de rust. Er waren een hoop analisten die vooraf opperden dat Romelu Lukaku misschien niet eens moest worden opgeroepen worden. Hij had door zijn transfersoap maar weinig voorbereiding in de benen en ja...Openda is toch ook sterk. Klopt, maar wij vonden dat een non-discussie. Onze topschutter is een steunpilaar in dat elftal. Hij fungeerde als pivot en vond na de rust ook zijn torinstinct. De 3-0 ramde hij tegen de netten na een diepe bal van Mangala, daarna plaatste Big Rom de 4-0 buiten bereik van de keeper. Rom bom bom. Het waren zijn 76ste en 77ste goal voor de nationale ploeg. Lukaku beent zo de Braziliaan Neymar bij wat interlandgoals betreft en José Mourinho kijkt uit naar zijn optredens bij AS Roma. Zo’n spits kan elke ploeg gebruiken: stop de discussie.

© Isosport

We mogen ons dus opmaken voor het EK in Duitsland volgend jaar. Daar zullen we ook nog eens beroep kunnen doen op Kevin De Bruyne en misschien ook weer op Thibaut Courtois. Wat kan deze ploeg op zo’n toernooi nog betekenen? Wie weet kunnen we verrassen, al mogen we ook niet blind blijven voor onze défauts. De defensie met Wout Faes en Timothy Castagne werd niet zwaar getest tegen de Esten, maar toen Faes een duwfout onderging knalde spits Amir toch één keer op de lat. Dat is toch nog een twijfelpuntje.

Maar soit, er is nog tijd om daaraan te sleutelen. Nu toch even genieten. Charles De Ketelaere maakte er nog puik 5-0 nadat Romelu Lukaku een staande ovatie had gekregen. Niet veel later was er de verdiende applausvervanging voor Jan Vertonghen. Ook Filip en Laurent klapten gretig mee. Jan en alleman was content.

© AP

MEER OVER DE RODE DUIVELS