Videospeler inladen...

Minister De Sutter verdedigt hoge verloning nieuwe Bpost-topman: "Juiste man op juiste plaats"

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) verdedigt de hoge verloning voor de nieuwe Bpost-topman Chris Peeters. "De regering heeft het door Bpost onderhandelde pakket goedgekeurd, omdat we vertrouwen hebben in meneer Peeters", zegt ze in "Terzake". "Hij is de juiste man op de juiste plaats."

De nieuwe topman van Bpost blijkt veel geld waard: hij krijgt een tekenbonus van 250.000 euro. Dat is een eenmalige bonus toegekend ter compensatie van wat hij verliest bij zijn huidige werkgever Elia. Hij ontvangt dat bedrag bovenop het basisloon van bruto 585.000 euro en andere bonussen.

De regering heeft het door Bpost onderhandelde pakket goedgekeurd, omdat we vertrouwen hebben in meneer Peeters

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen)

Zijn totale loonpakket is niet vrijgegeven, maar volgens Bpost is het een "marktconform" bedrag. Volgens de Franstalige krant Le Soir gaat het in totaal over zo'n 1,2 miljoen euro per jaar, 200.000 euro meer dan zijn voorganger. En aanzienlijk meer dan het loonplafond voor overheidsmanagers. Dat plafond bedraagt sinds 2013 650.000 euro.

De Sutter benadrukt dat ook vorige regeringen dat plafond al overschreden hadden. "Zowel bpost als Proximus", zegt ze in "Terzake". Peeters is geen onbekende naam. Hij was tot nog toe de topman van Elia en ook al manager van het jaar.

Het vertrouwen van de regering in Peeters is dan ook zo groot, dat ze het met Bpost onderhandelde pakket hebben goedgekeurd. "Hij is volgens ons de juiste man op de juiste plaats om het bedrijf voor te bereiden op de toekomst."

Videospeler inladen...

4 CEO's in 4 jaar

Bpost heeft 4 CEO’s versleten in even veel jaar. Het bedrijf verkeert op z’n zachtst gezegd in woelig vaarwater. "We hebben echt iemand nodig die het bedrijf de komende jaren – vele jaren liefst – kan leiden", zegt ze. "Het heeft lang geduurd om een geschikte CEO te vinden. We zijn heel tevreden binnen de regering met de keuze voor meneer Peeters."

Als het bedrijf het goed heeft, hebben ook de postbodes het goed

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen)

Peeters heeft volgens De Sutter bewust voor Bpost gekozen voor het maatschappelijke engagement. "Het betekent ook dat hij gaat doen wat het bedrijf nodig heeft. Als het bedrijf het goed heeft, hebben ook de postbodes het goed."

Toch is er heel wat kritiek op het hoge loon. De CEO verdient met zijn jaarloon alleen al 20 keer meer dan een postbode. "Ik hoop dat de loonkloof kan verkleind worden door degenen die het werk elke dag doen, beter te verlonen", zegt de minister.

De lonen van de postbodes zelf optrekken, kan ze niet. "Bpost is een autonoom beursgenoteerd bedrijf", zegt ze daarover. Wel benadrukte ze dat met Peeters is afgesproken dat werkgelegenheid en -omstandigheden een prioriteit moeten zijn in zijn beleid.

BEKIJK - "Terzake" blikt terug op het loonplafond bij Bpost:

Videospeler inladen...

Meest gelezen