Apple stelt nieuwe iPhone voor: hogere prijs voor topmodel en (eindelijk) een universele oplader

Apple heeft dinsdag zijn nieuwe gamma van smartphones voorgesteld. Opmerkelijk: de iPhone 15 krijgt de universele oplaadpoort USB-C, een Europese verplichting voor alle smartphones en tablets vanaf eind 2024. En verder? Weinig nieuws, met vooral aanpassingen onder de motorkap.

jvh

Apple stelde dinsdag vier nieuwe modellen voor: de iPhones 15, 15 Plus, 15 Pro, en 15 Pro Max. Het basismodel blijft 799 dollar (zo’n 750 euro) kosten, maar topmodel Pro Max wordt 100 dollar duurder: daarvoor tel je nu minstens 1.199 dollar (zo’n 1.120 euro) neer. De nieuwe modellen moesten de eerste grondige aanpassing sinds de invoering van de 5G-smartphones in 2020 voorstellen. Apple kent namelijk een dalende verkoop, en wil consumenten met enkele nieuwigheden verleiden tot een upgrade.

Maar al bij al valt het nogal tegen met die ‘vernieuwing’: de twee goedkoopste modellen krijgen weliswaar een aluminium frame, terwijl de twee duurde Pro-modellen titanium worden – wat het apparaat lichter en duurzamer moet maken. Verder gaat het echter vooral om aanpassingen onder de motorkap: een nieuwe en dus snellere computerchip – die met name voor betere locatie-tracking zou moeten zorgen – en een betere cameralens van 48 megapixel.

De enige echte ‘nieuwigheid’ is de USB-C-oplaadpoort, die de Lightning-oplaadpoort (in gebruik sinds 2012) vervangt. En die aanpassing was – tegen de wil van Apple in – afgedwongen door de Europese Commissie, die wil dat smartphones aan de hand van één universele standaard opgeladen konden worden.

De beurzen bleken alvast niet onder de indruk van de weinig baanbrekende nieuwe modellen: de koers van het bedrijf daalden op de beurs van New York zelfs lichtjes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer