Bourgeois: "Vlamingen laten bloeden voor Oosterweel? Nee, Vlaanderen heeft zijn job gedaan"

© pn

Wie moet betalen voor de Oosterweelverbinding? Die vraag was woensdagochtend andermaal het onderwerp van een zware discussie binnen het overlegcomité tussen de verschillende regeringen die ons land rijk is. In 'Villa Politica' heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) de puntjes nogmaals op de i gezet: "Wij gaan de Vlamingen niet laten bloeden."

gjs

Nu er een akkoord was bereikt over hoe de Oosterweelverbinding er nu precies moet gaan uitzien, leek een schijnbaar eindeloze discussie eindelijk ten einde. Maar niets is minder waar. Dat werd woensdag nogmaals pijnlijk duidelijk. De federale regering hoopt dat Vlaanderen de rekening ervoor gaat betalen, maar dat gaat de regering van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zeker niet doen. Dat heeft hij met forse taal benadrukt in Villa Politica.

"We hebben een begrotingsevenwicht in Vlaanderen", zegt Bourgeois. "Daar hebben we echt ontzettend veel inspanningen voor gedaan." En dus is er geen ruimte meer voor de Oosterweelverbinding in Antwerpen? "Wij gaan de Vlamingen echt niet laten bloeden voor de Oosterweel. Dat is een eenmalige investering die zichzelf terugbetaalt. Wat we als Vlaanderen niet willen doen, is vier jaar lang de belastingen voor de Vlamingen fors verhogen om Oosterweel te betalen of geplande investeringen in onder meer onderwijs, welzijn of wonen te schrappen".

Dat de federale regering toch blijft aandringen binnen het overlegcomité en premier Michel bovendien zegt dat Vlaanderen niet genoeg doet, zint Bourgeois niet. "Men probeert ons de schuld te geven. Daar breekt mijn klomp van. Wij hebben net orde op zaken gesteld, wij hebben onze job gedaan. Ik kan die bal net zo goed terugkaatsen naar hen, dat zij al veel vroeger orde op zaken hadden moeten stellen. Men mag de rollen niet omkeren. Vlaanderen is de beste leerling van de klas".

Buiten de begroting

Dat Vlaanderen de kosten voor de Oosterweelverbinding buiten de begrotingsdoelstelling wil houden, is ook niet nieuw en is volgens Bourgeois verdedigbaar. "We vragen inderdaad om abstractie te maken voor Oosterweel. Voor dit soort projecten vragen we al langer om te kunnen afschrijven op een langere periode."

Bourgeois wijst er ook op dat de begrotingsimpact van de Oosterweel beperkt blijft tot 0,14 of 0,15 procent van het bbp. Dat gebruiken om te zeggen dat Vlaanderen het budgettaire traject van België op de helling zet, is volgens hem dus met een grote korrel zout te nemen.

Het lijkt niet uitgesloten dat de federale regering dus zonder akkoord over het Stabiliteitspact naar Europa moet. Maar dat is volgens Bourgeois ook geen uitzondering. "Sinds 2009 is er geen enkele keer een akkoord geweest", aldus Bourgeois.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen