REACTIES. Doku: “Wilden na Azerbeidzjan iets doen voor de fans”, Trossard: “Leuk om vertrouwen te krijgen van een trainer”

Jérémy Doku (21) was één van de uitblinkers in de 5-0-zege van de Rode Duivels tegen Estland. “Ik moet toch nog werken op training”, was hij na afloop kritisch dat hij niet op het scorebord stond.

Wim Conings, Koen Van Uytvange en Pieter-Jan Calcoen

“We wilden er alles aan doen om deze match te winnen. We moesten iets doen voor onze fans na die match tegen Azerbeidzjan”, sprak Jérémy Doku na de match voor de camera’s van VTM. De flankaanvaller was de smaakmaker bij de Belgen, maar slaagde er niet in zijn prestatie te bekronen met een goal. “Ik zocht al de hele avond mijn doelpunt, ja”, lachte Doku. “Ik was er bijna, maar het blijft toch iets waar ik nog aan moet werken op training. Zeker in de tweede helft, met mijn rechtervoet proberen krullen… maar het werd altijd afgeblokt. Al is een assistje ook leuk.”

Leandro Trossard: “Leuk om vertrouwen te krijgen van een trainer”

“We wisten dat we met zeges tegen Azerbeidzjan en Estland dichtbij de kwalificatie zouden staan, maar we wilden ook zoveel mogelijk scoren voor Jan Vertonghen. Voor hem was het een speciale avond, met zijn 150ste interland. Het is mooi ook dat hij zelf ook wist te scoren. In Azerbeidzjan was het door de omstandigheden heel moeilijk voetballen, zeker voor een technische ploeg als de onze. Vandaag hebben we getoond dat we op een goed veld goed kunnen voetballen en veel goals kunnen maken.” Met het pensioen van Eden Hazard én de wissel van bondscoach wordt Trossard belangrijker voor de nationale ploeg.

Trossard in actie.© Isosport

“Ik voel het vertrouwen van de bondscoach. Hij vond dat ik goed had gespeeld tegen Azerbeidzjan. Het is leuk om het vertrouwen te voelen van een coach. Dan is het ook leuk om iets terug te geven. Ik ben tevreden over mijn twee wedstrijden. Die goal? Die ging er lekker in. Dat geeft vertrouwen. Ik voel me goed in die centrale rol. Ik heb daar met Arsenal ook al gespeeld. Ik heb de laatste jaren al zoveel posities bekleed dat het me niet meer uitmaakt: in de pocket, tegen de lijn.. Waar de trainer me ook zet kan ik mijn match spelen.”

De Ketelaere: “Voor mij is dit een goeie avond”

“Het is altijd leuk om te scoren”, sprak invaller Charles De Ketelaere. “Ik probeerde mijn best te doen en ik scoorde. Voor mij is dit ook een goeie avond.” Vooral omdat hij scoorde na een heerlijke actie die hij wellicht niet had gemaakt toen hij worstelde met zijn tijd bij AC Milan. “Dat weet ik niet, maar als je in een flow zit, komen die acties wel vaker vanzelf en niet zo geforceerd. Ik vond het zelf ook een mooie actie. Eentje op intuïtie. Ik keer met een goed gevoel terug naar Italië.”

Onana: “Mangala en ik zijn complementair”

Het werkte wel. Youri Tielemans ontgoochelde tegen Azerbeidzjan, nu kreeg Orel Mangala zijn kans naast Amadou Onana. En die heeft Mangala gegrepen: hij was prima. “Naast het veld kom ik goed met Orel overeen, hij is een vriend, maar ook tussen de lijnen ging het goed’, aldus Onana over Mangala. “We zijn complementair. Of wij het duo van de toekomst gaan vormen? (lacht) Dat gaan we zien.”

Onana droeg even de kapiteinsband.© Isosport

Onana was tevreden na de 5-0. “We hebben onze echte waarde getoond, in Bakoe was het minder. De coach had gevraagd om er een feest van te maken voor Jan Vertonghen, dat verdiende hij, en dat hebben we gedaan. We hebben vijf keer gescoord, we hebben het spektakel verzorgd. Het is leuk om Jan zo een avond te bezorgen. En hij heeft zelf ook kunnen scoren: het was voor hem perfect, denk ik.”

Ook voor Romelu Lukaku had Onana mooie woorden. “Hij is impressionant. Hij heeft andermaal bewezen één van de beste spitsen van de wereld is.” Het EK kan de Rode Duivels niet meer ontglippen. Enkel mathematisch kan het nog foutlopen. Onana glimlachte: “Ik ben slecht in wiskunde. We moeten nog niet aan het EK denken.”

Häberli zag Estland “negentig minuten lang afzien tegen België”

Estland was dinsdagavond een vogel voor de kat in het Koning Boudewijnstadion, in het duel tegen de Rode Duivels op de vijfde speeldag in groep F van de EK-kwalificaties.

“We lopen hier tegen een 5-0 nederlaag aan en dat had ook meer kunnen zijn. We hebben negentig minuten lang afgezien”, bekende de Estse bondscoach Thomas Häberli na afloop.

“We hebben een tegenstander met veel snelheid en kwaliteit aan de bal gezien. Dat niveau van kwaliteit kunnen wij niet aan. We hebben er wel alles aan gedaan, met onder meer een meer verdedigende tactiek, maar het verschil was gewoon te groot. België staat in de top vijf van de wereld en heeft dat ook getoond.”