Themabeeld.© Hans Lucas via AFP

Fiscus kijkt mee op immosites

De fiscus gebruikt informatie en foto’s van immowebsites en andere onlineplatformen om na te gaan of het kadastraal inkomen (KI) van woningen nog up to date is. Een herziening kan huiseigenaars honderden euro’s extra per jaar kosten, schrijft Het Laatste Nieuws woensdag.

Bron: BELGA

Hoewel de techniek volgens de FOD Financiën “geen standaard praktijk” is, geeft men wel toe dat de laatste maanden onder meer foto’s van immowebsites gebruikt worden om na te gaan of het KI van een pand nog in lijn ligt met de realiteit. 

“We voeren controles steekproefgewijs uit, of als we onregelmatigheden vermoeden”, zegt woordvoerder Francis Adyns. “De manier waarop we controleren kan variëren: van terreinbezoeken tot digitale controles via interne en externe informatiebronnen.”

In een brief van het kadaster die Het Laatste Nieuws kon inkijken, staat zwart op wit dat beelden van zo’n immosite reden waren om een eigenaar op het matje te roepen. Volgens het kadaster wezen foto’s van een badkamer en een centrale verwarming erop dat de woning over “comfortelementen” beschikte die tot een herziening van het KI konden leiden. 

Voor de eigenaar een onaangename verrassing, want een hoger KI betekent ook een stijging van de onroerende voorheffing met honderden euro’s. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer