Wolkbreuk met 43 liter per vierkante meter zet Lanaken onder water

Bewoners in de Waterstraat spannen zelf linten om automobilisten te waarschuwen.© Topa

De aangekondigde regenbuien hebben in Limburg vooral in Lanaken en Riemst problemen veroorzaakt. In ongeveer een uur tijd viel er 43 liter water per vierkante meter. ‘Daar is niks tegen opgewassen’, zegt burgemeester Marino Keulen.

red

De hemelsluizen gingen dinsdagavond tussen 19 en 20 uur open boven Lanaken. Een wolkbreuk deed de wijk Hangveld in Rekem, de Zapstraat in Smeermaas en het dorpscentrum onder water lopen.

Omdat de straatriolering de grote toestroom niet verwerkt kreeg, kwam het water via een afvoerputje in de jeugdafdeling van de gemeentelijke bibliotheek in de Koning Albertlaan binnen. ‘Zodra de riolering weer normaal werkt, trekt het water in de jeugdbib, speelotheek en kelder geleidelijk aan weer weg’, verwacht bibliothecaris Stefan Paulissen. ‘Woensdagochtend om 6 uur begint de poetsploeg met de schoonmaak. Dan pas kunnen we de schade aan het meubilair, boeken, spelmateriaal en archief opmeten.’ De bibliotheek is pas onlangs helemaal gerenoveerd.

Omdat er hevige regenval was voorspeld, hadden de mensen van de technische dienst maandag nog alle buizen, putjes en rioleringsroosters schoongemaakt. ‘Maar tegen zoveel water is niks opgewassen’, weet burgemeester Keulen. Even voor 21 uur begon de toestand te normaliseren.

Ook in Riemst veroorzaakte de regen problemen. Op de Muizenberg kwam een auto tegen boom terecht door de modderstroom. Ook daar waren de technische dienst en de brandweer druk in de weer om mensen te helpen.

Tientallen kelders zijn ondergelopen.

Dinsdag rond 22 uur was het water in de meeste straten van Lanaken alweer weggetrokken.