Sommige studenten houden vast aan blokken op papier.
Volledig scherm
PREMIUM
Sommige studenten houden vast aan blokken op papier. © Wannes Nimmegeers

De digitalisering ten spijt: 9 op de 10 Vlaamse studenten willen leren met pen en papier

Een stylo, fluostiften en een berg papier: zo leren we nog altijd het liefst. Dat blijkt uit een enquête bij 1.600 Vlaamse universiteits- en hogeschoolstudenten. Het is een opvallende vaststelling in tijden waarin digitaal de plak voert. Onderwijsexperts vinden het geen verrassing.

18 reacties

  • Marc Vermeijlen

    3 maanden geleden
    Ik studeer louter en alleen via computer sinds 2002. Gaat veel sneller en ik leer nieuwe leerstof, materialenstudies gebruikten handboeken uit de jaren 90. Gevolg is dat we in de bouw zo achterstand creëren ten opzichte van het buitenland. Welk medium je gebruikt maakt het verschil niet. Snelheid en kennis maken wel een verschil. Automatisatie is eerder iets wat mensen lui maakt, maar niet de computer op zich.
  • Walter Stassen

    6 maanden geleden
    Natuurlijk! Je kan nooit digitaal met een cursus aan de slag gaan zoals je dat met pen en papier doet. Een boek moet je kunnen vastpakken. alleen al het gevoel van papier en de geur zorgen dat je beter zal leren. je bladert snel even vooruit of achteruit, ontdekt verbanden enz. Op een computer lukt je dat nooit. En het opschrijven in schema's werkt zoveel beter dan mindmaps op een computer. De digisprong is sowieso 1 van de dommere zaken die Weytske op zijn palmares heeft staan.
  • Lut Emilia Trypsteen

    7 maanden geleden
    Ik begrijp niet dat onderwijsexperts daar 15 jaar over hebben moeten doen om dit vast te stellen...
  • ludo sprangers

    8 maanden geleden
    Met papier en pen,dat is nog eens gesproken! Gans dat digitaal gedoe zal later(ik zal het niet meer meewerken) een grote catastrofe zijn want er blijven geen vakmensen meer! De robots zullen alles niet oplossen Gans de dag met de Smartphone in de hand,zelfs op de fiets en in de auto’s is slecht
  • Bart Vandevelde

    8 maanden geleden
    Da's toch normaal: als je een letter intikt, moet je daarbij een héél specifieke beweging maken, die in de hersenen wordt opgeslagen: de 'a' heeft een andere vorm dan de 'b' enzovoort, en dat gaat zo voor ganse woorden en teksten. Op een computer is elke letter een knopje, en geen twee knopjes zijn verschillend. Op die manier kan je moeilijker memoriseren door te typen dan door te schrijven. Je moet toch, echt waar, geen expert zijn om zoiets te bedenken? :-)