Burgemeester Beersel, jeugdcentrum Destelheide

Burgemeester Beersel voelt zich in snelheid gepakt: "Eerste asielzoekers al onderweg nog voor ik op de hoogte was" 

In jeugdcentrum Destelheide in Dworp, Beersel, zijn de eerste asielzoekers aangekomen. Het gaat om zo'n 28 mensen. De burgemeester van Beersel werd op de hoogte gebracht toen ze al onderweg waren. "Ik ben ingehaald door de feiten", zegt burgemeester Jo Vander Meylen (CD&V), die ook een betere spreiding van asielzoekers vraagt. 

In jeugdcentrum Destelheide in Dworp zijn gisteren de eerste asielzoekers aangekomen. "Het gaat om zo'n 28 tot 30 mensen", zegt Jo Vander Meylen, burgemeester van Beersel (CD&V), die voor voldongen feiten werd gesteld. "Ik ben wat ingehaald door de feiten. Ik ben gisterenmiddag door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (CD&V) op de hoogte gebracht, en ik denk dat de mensen toen eigenlijk al zo goed als onderweg waren. Want ik vernam dat er al mensen in Destelheide hun intrek hadden genomen." 

Asielcentrum Alsemberg

Naast jeugdcentrum Destelheide wordt ook het jeugdcentrum Hanenbos in Beersel opengesteld als tijdelijke opvangplaats voor asielzoekers. Dat betekent dat Beersel nu op drie verschillende plaatsen asielzoekers zal opvangen. "Al 25 jaar lang hebben we in Alsemberg het asielcentrum van het Rode Kruis", vertelt de burgemeester. "Nu komt daar dus Destelheide en Hanenbos bij, al zal deze opvang anders zijn. Dit moet dienen om gezinnen, die echt geen plaats hebben, zeer kort op te vangen, van drie tot vijf dagen, tot het einde van de winter. Wat volgens de staatssecretaris geen extra belasting zou zijn voor de gemeente. Maar dat moet ik nog zien, het wordt nu mooi voorgesteld, we zullen zien hoe dat dat in de praktijk werkt." 

Mocht elke gemeente 200 mensen opvangen, zoals wij in het asielcentrum Alsemberg, dan was de piste van jeugdcentra niet nodig

Jo Vander Meylen, burgemeester Beersel (CD&V)

Alhoewel burgemeester Jo Vander Meylen begrip heeft voor de situatie van de asielzoekers, dringt hij wel aan op een betere spreiding. "Het is te veel, ik had graag een betere spreiding gezien. Wij vangen al meer dan 200 mensen op in Alsemberg. Mocht elke gemeente in Vlaanderen dat doen, dan zou deze optie van de jeugdcentra niet eens nodig zijn. Ik roep daarom mijn collega-burgemeesters op om ook een bijdrage te leveren, zodat niet alle asielzoekers in Beersel en de rest van de Vlaamse Rand terechtkomen." 

Meest gelezen