Nora Gharib gaat naar Marokko om slachtoffers te helpen: “Ik weet niet hoe ik het ga doen, ik weet alleen dat ik voel dat ik het moet doen”

Na haar eerdere oproep op Instagram Stories dit weekend heeft Antwerpse actrice Nora Gharib besloten om zelf naar Marokko te reizen om de slachtoffers van de aardbevingen te helpen. In de loop van deze week vertrekt ze naar de getroffen regio om waar mogelijk een helpende hand aan te reiken. “Ik voelde steeds meer de drang om ook zelf ter plaatse te gaan”, vertelt ze in Het Laatste Nieuws.

ls
Bron: HLN

“Ik had eigenlijk een andere vakantie gepland, in de plaats daarvan ga ik nu naar Marokko”, zegt de actrice. Daar gaat ze een vriendin helpen die al in de getroffen regio is om hulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbevingen die afgelopen weekend in het land plaatsvonden. Eerder deed Gharib via sociale media al een oproep voor steun en donaties. Daarmee zorgt de vriendin er onder andere voor dat er voor de mensen in de zwaarst getroffen gebieden, waar nog geen hulpdiensten zijn gepasseerd, boodschappen gedaan worden.

LEES OOK. Emotionele Nora Gharib roept op om slachtoffers van aardbeving in Marokko te steunen: “Alle beetjes helpen”

“Ik heb het geluk dat ik een groot platform heb en op die manier hulp kan inschakelen”, vertelt ze. “Maar ik voelde toch steeds meer de drang om zelf ter plaatse te gaan helpen.” En daarom stapt ze nog deze week op een vliegtuig naar Marokko met koffers vol hulpmiddelen. Zo hebben ze haar gevraagd om dikke pyjama’s en slaapzakken mee te nemen. “Dat zijn dingen die je ginder maar moeilijk kan krijgen”, legt Gharib uit. “Ter plekke gaan we ook nog slaapzakken kopen, want het is niet makkelijk om bepaalde dingen door de douane te krijgen.”

“Ik ken veel mensen die hetzelfde zouden doen”

Dat het geen makkelijke opdracht gaat worden beseft Gharib maar al te goed. Niet alleen trekt ze naar onherbergzaam gebied zonder bijvoorbeeld straatverlichting, ook emotioneel zal de reis een uitdaging worden, klinkt het. In april bezocht de actrice nog enkele dorpen en scholen in het Atlasgebergte en zag de armoede in de regio met eigen ogen. “Toen al overwoog ik om een oproep te doen om geld in te zamelen, maar ik wilde me eerst zo goed mogelijk informeren over wat en hoe. En nu gebeurt dit…”

“Ik weet niet hoe ik het ga doen, ik weet alleen dat ik voel dat ik het moet doen”, besluit Gharib het gesprek met HLN. “Omdat ik het kan. Ik ken veel mensen die zo hetzelfde zouden doen, maar die vastzitten door hun werk of het financieel niet kunnen veroorloven om te gaan. Zelf kan ik ook maar een dag of vijf blijven, maar ik hoop dat ik elke dag iemand kan helpen, zo goed ik kan.”

Wie zelf een steentje wil bijdragen al de hulpmissie van Nora Gharib en haar vrienden in Marokko kan dat via het Nederlandse rekeningnummer NL93ABNA0405524943. Via sociale media houden ze iedereen op de hoogte van hun vooruitgang.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER