Kim Jong-un alweer naar huis na korte ontmoeting met Poetin: “We steunen Rusland in strijd tegen imperialisme”

Het is zover, na een lange treinreis hebben de Noord-Koreaanse leider de Russische president elkaar op de lanceerbasis in het Russische Vostochny ontmoet. Daar zouden ze volgens Poetin samen “alle topics bespreken”. Intussen zit Kim Jong-un alweer op de trein richting Pyongyang.

Laurence Torck

De twee leiders hebben elkaar woensdagochtend ontmoet. De lanceerbasis bevindt zich in de afgelegen regio van Amur, aanvankelijk werd gedacht dat de twee elkaar zouden ontmoeten in Vladivostok, waar momenteel een economisch forum plaatsvindt. Poetin zou dat echter geweigerd hebben.

LEES OOK. Duizend bommen en granaten: Kim Jong-un kan Poetin helpen aan broodnodige wapens, maar of Moskou daar blij van moet worden...

Beide leiders gaven bij de ontmoeting elkaar een hand. “Dankjewel om ons uit te nodigen ondanks de drukke agenda”, zou Kim gezegd hebben tegen Poetin volgens een video op het Telegramkanaal van het Kremlin. “Ik ben blij u te zien”, antwoordde Poetin daarop. “Dit is onze nieuwste raketlanceerbasis”, vervolgde hij. In 2016 werd de eerste raket gelanceerd vanop die basis.

Kim Jong-un kreeg een rondleiding op de lanceerbasis.© Reuters

© AP

Rondleiding

Ook de zus van Kim was aanwezig bij de ontmoeting, ze kwam het voorbije jaar geregeld in het nieuws door waarschuwingen ten aanzien van de Verenigde Staten. Kim Yo Jung, die voorzitter is van de Arbeiderspartij, is een vrouw met veel invloed en werkt nauw samen met haar broer.

Na de ontmoeting besloot Poetin Kim een rondleiding te geven langs de faciliteiten van Vostochny. Kim kreeg volgens PrimaMedia te zien hoe de Angera draagraket in elkaar wordt gezet. Hij inspecteerde vervolgens ook het lanceercomplex voor de Sojoez-2 draagraket. Kim liet ook een bericht achter in het gastenboek. “De glorie aan Rusland, dat de eerste ruimteveroveraars voortbracht, zal onsterfelijk zijn”, schreef hij daarin.

Na de rondleiding trokken de twee zich samen met hun delegatie terug voor onderhandelingen. Toen Poetin de vraag kreeg of er gesproken zou worden over de wapenleveringen door Noord-Korea, antwoordde hij het volgende: “We zullen over alle onderwerpen spreken, op een rustige manier. Daar is tijd voor.”

Het doel van de ontmoeting is echter vooral militair. Rusland hoopt namelijk op Pyongyang te kunnen rekenen voor de aanvoer van granaten en raketten. Omdat de Noord-Koreaanse wapens kopieën zijn van de Russische wapens, is het land de meest aantrekkelijke partner om mee in zee te gaan.

Op de vraag of Rusland Noord-Korea zal helpen om satellieten te bouwen antwoordde de Russische president positief: “Dat is de reden waarom we elkaar hier in Vostochny ontmoeten. De leider van Noord-Korea toont veel belangstelling voor rakettechnologie en ze proberen hun ruimtevaart verder te ontwikkelen”.

© Reuters

Strijd tegen imperialisme

Noord-Korea liet woensdag ook weten alle beslissingen van Poetin te steunen in “de strijd tegen het imperialisme”. Dat melden de Russische media. Kim zou ook gezegd hebben dat “Rusland een heilige strijd voert om zijn veiligheid te beschermen en dat hij hoopt dat de onderhandelingen van vandaag de betrekkingen tussen beide landen naar een nieuw niveau zullen tillen.”

Zowel de Noord-Koreaanse als de Russische delegatie bestaat uit topdiplomaten en militaire bevelhebbers - een indicatie van het soort onderhandelingen dat tussen de twee leiders zou kunnen plaatsvinden. Tot het gevolg van Kim behoren de bevelhebber van het Koreaanse Volksleger Ri Pyong Chol, zijn nummer twee Pak Jong Chon en Jo Chun Ryong, de directeur van de Noord-Koreaanse Munitie-industrie. Ook Kim zijn invloedrijke zus maakt deel uit van de delegatie.

Na de officiële gesprekken die zo’n twee uur duurden, was het tijd voor de lunch. Op het menu: een eenden salade, dumplings van krab, vissoep, vis met paddenstoelen en een dessert met bessen om te eindigen, weet BBC. Niet veel later stapte de Noord-Koreaanse leider weer de trein op richting Pyongyang.

© AFP

Reactie China

Kim is trouwens niet de enige die Rusland bezoekt in september. Moskou heeft woensdagvoormiddag aangekondigd dat China’s minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi maandag de Russische hoofdstad zal bezoeken voor gesprekken met zijn ambtgenoot Sergei Lavrov.

Maar China houdt beide ontmoetingen strikt gescheiden. Peking gaf woensdag namelijk aan dat de ontmoeting van woensdag tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Russische president Vladimir Poetin enkel die twee landen aangaat.

“Het bezoek van de Noord-Koreaanse leider aan Rusland is een regeling tussen Noord-Korea en Rusland en gaat de relaties tussen die twee landen aan”, aldus de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Mao Ning, die daarover vragen kreeg tijdens een regelmatig perspunt.

De avond voordien had diezelfde woordvoerder de samenwerking tussen China en Noord-Korea nog geprezen. Hij verzekerde dat de relaties tussen beide landen “zich goed ontwikkelen”. China deelt een grens van zowat 1.400 kilometer met Noord-Korea. Peking is de voornaamste economische en politieke steungever van Pyongyang, dat kampt met een veelvoud aan internationale sancties.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER