Afscheid van Ivo Pauwels in het theater waar hij zijn laatste succes kende: “Iedereen krijgt de kans een laatste groet te brengen”

Ivo Pauwels in zijn laatste triomf: als Nonkel Jef op het podium van Theater Elckerlyc, waar zondag ook afscheid van hem wordt genomen.© Guy Van Vliet

Antwerpen -

Ivo Pauwels was een theaterman in hart en nieren. Voor de familie was het dus niet meer dan logisch dat zijn afscheid zondag plaatsvindt op het podium. Heel bewust ook werd gekozen voor het Antwerpse Theater Elckerlyc, waar hij zijn laatste grote triomfen vierde.

Guy Van Vliet

Artistiek directeur Dirk Van Vooren is in overleg met de familie volop bezig met het afscheid van Ivo Pauwels zondag om 14 uur in Theater Elckerlyc op de Frankrijklei. “Het is een onwaarschijnlijke eer dat de familie aan ons denkt. We willen alles zo goed mogelijk doen, passend bij een man als Ivo Pauwels”, verzekert Dirk Van Vooren, die de keuze voor zijn theater logisch vindt.

“De familie wou collega’s en fans de mogelijkheid bieden om samen met de familie en de vrienden afscheid te nemen van Ivo. Ze dacht meteen aan ons theater omdat hij zijn laatste succes bij ons speelde. Er was niet alleen de theaterversie van Nonkel Jef, maar ook ’t Schoon Verdiep, een voorstelling waar hij fier op was en waarmee hij net voor corona ook nog op Vlaamse tournee ging. Zijn afscheid wordt dus gekoppeld aan wat hij zielsgraag deed, want zijn hart lag in het theater.”

Het wordt zondag een warm en sereen eerbetoon aan een man die zoveel meer was dan Nonkel Jef. “Er komen meerdere sprekers aan bod, mensen die Ivo kenden in de verschillende periodes van zijn carrière en zijn leven. Oudere en jongere collega’s, van televisie en theater, maar ook mensen met wie hij een persoonlijke band had. Er worden veel foto’s getoond, maar ook bijzondere fragmenten. Daar zitten echte juweeltjes bij, sommige afkomstig uit archieven, materiaal dat nu niet meer te zien is. Ik ben dus heel benieuwd naar de montage. Er is ook een muzikaal luik, maar dat moet nog concreet ingevuld worden”, overloopt Dirk Van Vooren de grote lijnen van het afscheid.

Urne

De urne wordt heel discreet en in alle sereniteit op voorhand naar het theater overgebracht. Daarna krijgt ze een plaats op het podium, waar de overleden acteur zo graag was. “We weten dat veel mensen graag een laatste groet willen brengen. Ons theater heeft 800 plaatsen. We voorzien uiteraard plaats voor familie, vrienden en collega’s. De andere stoelen kunnen ingenomen worden door het publiek. We bekijken de mogelijkheid om te streamen en om uit te wijken naar de nabijgelegen ruimtes van het aanpalende college. Hoeveel mensen er ook aanwezig zijn, iedereen krijgt de kans om afscheid te nemen.”

Het is autoluwe zondag, maar dat kan eerder een voordeel zijn. “We liggen buiten de zone en op die dag is het rustiger en is er meer plaats in de parkeergarages.”

PORTRET. Afscheid van Ivo Pauwels: de man die al vloekend populair werd bij jong en oud

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen