Speciale eenheden vallen binnen in loods: meer dan 2,5 ton cocaïne gevonden, twaalf mannen onder wie minderjarige opgepakt

Bij een inval in een loods in het Oost-Vlaamse Hamme heeft de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen maandagavond tien mannen opgepakt. Er volgden daarna nog twee arrestaties. In de loods werd 2,76 ton cocaïne aangetroffen in jute zakken voor koffiebonen.

sare

Het onderzoek startte nadat een verdachte container in beeld was gekomen dankzij informatie van de federale gerechtelijke politie (FGP) in Antwerpen. “Die container werd maandag opgehaald aan kaai 1742 in de haven van Antwerpen en dan vervoerd naar een loods in de Drapstraat in Hamme”, zegt Kristof Aerts, woordvoerder van het Antwerpse parket. “Daarop werd de opdracht gegeven aan speciale eenheden om een inval te doen.”

Rond 21u viel de politie binnen. “Negen mannen en één 16-jarige konden gearresteerd worden”, aldus het parket. Het gaat onder meer om de Nederlandse man die de container met zijn vrachtwagen vervoerd had. Verschillende andere verdachten zijn (jonge)mannen uit Antwerpen, een van hen zetelde jaren geleden nog even in de districtsraad van Deurne voor het toenmalige kartel sp.a/Spirit. Het onderzoek lijkt erop te wijzen dat minstens een deel van de verdachten in de container mee vanop de MPET-terminal aan kaai 1742 naar de loods in Hamme gebracht was.

In de loods troffen de speurders behalve de verdachten ook een grote hoeveelheid cocaïne aan. De blokken coke zaten in jute zakken die normaal gebruikt worden voor het verpakken van koffie en cacao uit Zuid-Amerika. Het parket meldt dat de telling heeft uitgewezen dat in totaal 2,76 ton cocaïne in beslag werd genomen.

(Lees verder onder de foto’s)

De drugs zaten in jute zakken voor koffiebonen.© Parket Antwerpen

Het bleek na een telling om 2,76 ton cocaïne te gaan.© Parket Antwerpen

In de loop van maandagavond pakte de politie nog twee verdachten op: een 29-jarige man in Meise en een 32-jarige bestuurder van de straddle-carrier die de container vol cocaïne verplaatst zou hebben.

De elf meerderjarige verdachten, mannen tussen 23 en 40 jaar oud met Belgische, Nederlandse, Marokkaanse, Armeense, Letse en Oekraïense nationaliteit werden dinsdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. “Ze werden aangehouden voor invoer van verdovende middelen in vereniging”, bevestigt de parketwoordvoerder. “Voor de minderjarige uit Borgerhout werden door de jeugdrechter de gepaste maatregelen genomen.”

Het gerechtelijke onderzoek wordt volop verdergezet door de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen. Voorlopig lijkt er geen link te zijn met de mislukte overval op een drugstransport in juni in Elversele, niet ver van de loods waar de politie maandag binnenviel.

De loods waar de drugs werden gevonden.© Frank Bahnmuller

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER