Paul Magnette (PS): “Ik wil een regering zonder N-VA en liefst ook zonder MR”

© BELGA

Het ideale scenario na de verkiezingen volgens Paul Magnette is een regering zonder N-VA en indien mogelijk ook zonder de MR. Dat vertelde de PS-voorzitter tijdens een interview met La Libre. Dat er gesprekken gaande zijn met Bart De Wever ontkent hij ook ten stelligste.

Laurence Torck
Bron: La Libre

“Nee, ik zit in de meerderheid en dus heb ik gesprekken met de partijvoorzitters van de meerderheid, want we moeten loyaal zijn aan de meerderheid”, zegt Magnette. Maar dat PS specifiek met de N-VA praat, dat ontkent hij.

“Absoluut niet, we hebben geen contact met de N-VA. Dat is helemaal niet waar. Ik weet niet met wie Bart De Wever praat, misschien heeft hij een activist ontmoet in een café in Antwerpen, maar hij praat niet met mij.”

Over het confederalisme van de N-VA blijft de PS’er benadrukken dat het nooit aanvaard zal worden door zijn partij. “Het druist in tegen onze diepste overtuigingen. Ja, in het verleden waren wij een partij die meer bevoegdheden voor de gewesten eiste. Zodat Wallonië en Brussel hun eigen instellingen en hun eigen projecten kunnen hebben. Maar nu het gedaan is, hoeven we over dit soort dingen niet meer te discussiëren”, klinkt het.

LEES OOK. Partijen slaan twee vliegen in één klap met familiedagen in pretparken: “Dit toont dat sommige echt te veel geld hebben”

Verlamd

Op de vraag of het land verlamd zal zijn na de verkiezingen als de N-VA in Vlaanderen de verkiezingen zal willen en de PS in Wallonië, zegt Magnette dat het wachten wordt op wat de mogelijkheden dan zijn. “Ofwel krijgen we een progressieve regering zonder de N-VA en indien mogelijk zonder de MR, dat heeft mijn voorkeur. Of we krijgen de terugkeer van de MR-N-VA-regering. Mijnheer Bouchez, de voorzitter van de MR, zegt dat in al zijn interviews. De MR en de N-VA werken samen aan een nieuwe rechtse regering met sociale regressies: dat is het gevaar en daar wil ik tegen vechten”, klinkt het.

Magnette kondigde ook aan kandidaat te zijn op de Kamerlijst in Henegouwen. Op de vraag of hij de positie van eerste minister ambieert, zei Magnette: “Ik ben beschikbaar. Als de socialistische familie de grootste is en PS de eerste partij, ben ik beschikbaar.”

Magnette kwam ook even terug op de situatie in 2019. Toen vond hij het naar eigen zeggen beter om een Vlaamse eerste minister te kiezen, onder meer omwille van de hoge score van Vlaams Belang. In het weekend van 15 december maakt PS bekend wie de eerste en de tweede plaats zal vervullen op de lijsten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen