Direct naar artikelinhoud
Bellen metHans Vandeweghe

‘Deze generatie heeft het in zich om beter te doen dan de vorige’: Hans Vandeweghe na de 5-0 van de Rode Duivels tegen Estland

Amadou Onana, Leandro Trossard en Romelu Lukaku vieren een doelpunt tegen Estland.Beeld Photo News

De Rode Duivels klopten gisteravond Estland vlot met 5-0, nadat ze afgelopen weekend moeizaam gingen winnen in Azerbeidzjan (0-1). Is onze nationale voetbalploeg nu al zeker van het EK volgend jaar? En welke ambitie mogen ze daar koesteren? We vragen het aan sportjournalist Hans Vandeweghe.

Wat betekent deze 5-0 overwinning? Het was immers ‘maar’ tegen Estland.

“Deze twee kwalificatiewedstrijden zeggen eigenlijk niets. Dat zijn non-wedstrijden waarin soms heel goed en soms heel slecht wordt gevoetbald. Tegen Azerbeidzjan was het slecht, tegen Estland was het goed. Dat heeft alles te maken met hoe goed een tegenstander is: hoe goed moet je zelf spelen om te winnen? Tegen Azerbeidzjan liep het bijna faliekant af. Het was een slecht veld, ze speelden ver van huis, dachten wellicht dat ze die klus wel even zouden klaren. Maar het kwam dus maar net goed.

“Tegen Estland gisteravond was het een ander verhaal. Ze speelden thuis, voor een stadion met eigen fans, het was de 150ste interland van Jan Vertonghen die ze wilden vieren. En ze wilden tonen dat ze nog altijd België zijn, nog altijd die sterke Rode Duivels. Maar op zich zegt dat allemaal niets. Het zou wel iets zeggen als ze gelijkgespeeld zouden hebben, of zelfs verloren, zoals vroeger weleens gebeurde tegen dit soort zwakkere ploegen. Maar met deze generatie Rode Duivels gebeurt dat niet meer.”

Is België nu zeker van deelname aan het EK?

“Ze zijn op weg naar het EK, punt. De eerste twee van elke groep gaan door, en België en Oostenrijk steken ver boven de rest uit, na vijf van de acht wedstrijden. In theorie kan Zweden zich nog plaatsen, maar dan zou België nog maar twee punten mogen halen in drie wedstrijden, en Zweden zou alles moeten winnen. Dat gaat niet gebeuren. Wel is het zo dat die spelers allemaal zwaar belast worden bij hun clubs, en er bij de nationale ploeg maar de energie instoppen die nodig is. Toch zou het goed zijn als de Belgen van die drie resterende kwalificatiewedstrijden er nog zoveel mogelijk winnen. Als groepswinnaar kom je in een betere pot terecht voor de loting, en het is ook goed voor je punten op de FIFA-ranking.”

Staat Romelu Lukaku er weer? Het duurde lang voor hij deze zomer met AS Roma een nieuwe club vond, en hij mist wellicht wat ritme.

“Ook al is het tegen een mindere tegenstander: hij scoort toch wel weer twee goals. Dat is goed voor het vertrouwen, en goed voor de thuisbasis in Italië. Lukaku is zo serieus met zijn vak bezig dat hij er wel zal staan op het EK.”

Een speler die elke keer opvalt, is Jérémy Doku. Moeten we blij zijn met de snelheid en creativiteit die hij brengt, of zou het toch allemaal wat efficiënter moeten?

“We moeten Doku koesteren. Hij houdt telkens twee man vast, zo gevaarlijk is hij voor de tegenstander. Die moet zich daar telkens aan aanpassen. De tegenstander moet achterin iemand zetten die snel genoeg is om hem te stoppen, maar als Doku op dreef is, is hij eigenlijk niet te stoppen. Hij zal zich verder ontwikkelen bij Manchester City, daar moeten we onze hoop in stellen: dat hij doorgroeit tot een wereldtopper.”

Is deze nieuwe Belgische ploeg nog volop aan het groeien? Of is dit de nieuwe realiteit: deze generatie zal wel haar momenten hebben maar de vorige was gewoon uitzonderlijk?

“Deze ploeg moet nog groeien. Aanvallend kunnen deze Duivels sterker zijn dan ooit. Ik schat die aanvalslinie zeker even goed in als die zogezegde Gouden Generatie. Naast Lukaku heb je Doku, maar ook Charles De Ketelaere die er ook echt moet doorkomen. Die jongen heeft zoveel talent, volgens mij is dat een laatbloeier. En dan heb je ook nog Lois Openda, die heel gevaarlijk kan zijn, zeker als we op de counter spelen. En Leandro Trossard, die ook echt wel sterk is.

“Het middenveld kan volgens mij ook sterker worden, met Kevin De Bruyne en Amadou Onana. De verdediging is een ander verhaal. Daar zit je met spelers van Anderlecht, en anderen die in de Franse competitie toch ook niet uitblinken.”

Kan Jan Vertonghen nog lang de sterkhouder blijven achterin? Tegen het EK zal hij 37 jaar zijn.

“Ik twijfel eraan of Vertonghen wel zo'n sterkhouder is. Hij heeft toch al wel wat fouten gemaakt, ook bij de nationale ploeg. Hij zou snel vervangen moeten kunnen worden. Maar als hij kan rekenen op de snelheid van de spelers naast hem, kan hij misschien nog even blijven staan.

Hebben we Toby Alderweireld toch weer nodig? Hij heeft afscheid genomen, maar de deur naar de nationale ploeg blijft toch op een kier staan.

“Dat vind ik een beetje zielig. Het is het een of het ander: ofwel stop je bij de nationale ploeg, ofwel blijf je. Als het is om aan cherry picking te doen, om enkel dat EK te spelen, is dat niet leuk, en niet fair voor de andere jongens.

“De verdediging is dus zeker niet ons sterkste departement. Anderzijds zijn er ploegen, zoals Nederland, die WK-finales hebben gespeeld en EK-finales hebben gewonnen met een op papier eerder zwakke verdediging.”

Wat kunnen we van deze Belgische ploeg verwachten op het EK? Ze hebben deze kwalificatiecampagne nu al grotendeels gespeeld zonder Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne. Hoe sterk zijn de Rode Duivels met hen erbij?

“Ze kunnen er in de eerste ronde uitgaan, zoals op het laatste WK, of ze kunnen Europees kampioen worden. Alles kan. Het is de vraag of Courtois zal terugkeren, dat is nog niet uitgeklaard. Hij is toch duidelijk beter dan de andere doelmannen. En wanneer keert De Bruyne terug, en hoe dan? Dat moeten we allemaal nog afwachten.

“Eén ding is zeker: in die groep zit wel heel veel talent. Als alle puzzelstukjes juist vallen, kunnen ze Europees kampioen worden. Vooral omdat dit een ploeg is met erg veel groeimarge: Onana, Mangala, Doku, De Ketelaere... Het ziet er echt niet slecht uit. Deze generatie heeft het in zich om beter te doen dan de vorige.”