Russisch leger speelt verhuisfirma voor Poetins Oostenrijkse vriendin

Karin Kneissl, ooit minister van Buitenlandse Zaken in Oostenrijk, verhuist naar Sint-Petersburg, waar ze een denktank zal leiden. Een Russisch Telegramkanaal schrijft dat ze daarvoor beroep doet op het Russische leger als verhuisfirma.

Waarom is dit belangrijk?

Een hoop Europese toppolitici bouwden jarenlang een band uit met het Russische regime. Nu de Russen persona non grata zijn geworden in Europa, stelt dit de politici voor een dilemma: hun vrienden laten vallen, of net meer contact zoeken, en misschien wel voor een job solliciteren. Enkelen, waaronder voormalig Duits bondskanselier Gerhard Schröder en voormalig Oostenrijks minister van Buitenlandse Zaken Karin Kneissl, kozen voor die laatste optie.

In het nieuws: Karin Kneissl verhuist naar Sint-Petersburg, om nog wat dichter bij haar goede vriend Vladimir te gaan wonen.

  • Dinsdag vertelde de Oostenrijkse Karin Kneissl aan het Russische staatspersagentschap TASS dat ze naar Sint-Petersburg zou verhuizen. Ze richtte er de denktank GORKI op, dat “objectieve analyses om antwoorden te vinden op Russische beleidsdoelen zal formuleren”. Dat GORKI banden heeft met de Staatsuniversiteit in de stad, waar ook Poetin en ex-president en -premier Dmitri Medvedev school liepen, mag niet verbazen.
  • Haar verhuis naar Rusland werd mee gefaciliteerd door het Kremlin, zo blijkt uit communicatie van enkele Telegramkanalen. Op 7 september schreef het kanaal “Fighterbomber”, dat verbonden is aan het Russische ministerie van Defensie, dat enkele piloten stonden te wachten om ‘belangrijke pony’s te vervoeren’. Twee dagen later schreef de Tkatsjenko Alena-paardenclub, niet ver van Sint-Petersburg, dat het “twee charmante pony’s had ontvangen”, die via de luchthaven van Pulkovo afkomstig waren van Oostenrijk.
  • Het Russische onderzoeksmedium The Insider weet, op basis van foto’s van Pulkovo, dat de pony’s vervoerd werden met een Iljoesjin-76MD-transportvliegtuig. Uit het registratienummer valt op te maken dat het vliegtuig in dienst is van het ministerie van Defensie.

Dans met dictator

Eerder al: Wie is Karin Kneissl?

  • In 2018 kwam ze in opspraak, toen ze op haar eigen trouwfeest stond te dansen met de uitgenodigde Russische dictator Vladimir Poetin. Ook zou ze een diepe buiging hebben gemaakt voor haar Russische vriend, wat haar heel wat hulde opleverde vanuit Rusland. Vanuit Europa werd haar vooral een zekere naïviteit richting Rusland verweten.
  • Na haar ontslag als minister in Oostenrijk, begon ze opiniestukken te schrijven voor het Russische RT, een staatsgefinancierd medium. In maart 2021 trad ze ook toe tot de raad van bestuur van Rosneft, het energiebedrijf van de Russische overheid. In mei 2022 nam ze ontslag bij Rosneft. In september dat jaar was ze aanwezig op het Oosters Economisch Forum in Vladivostok. Ook dit jaar was ze uitgenodigd.
  • Haar band met Rusland en Poetin leverde Kneissl ook heel wat doodsbedreigingen op. Zo verhuisde ze in 2020 al, samen met haar honden en pony’s, naar een boerderij in Frankrijk. In juni 2022 trok ze met haar dieren naar Libanon. Nu trekt ze dus verder, naar Rusland. Ze huurt een huis in het dorpje Petrushovo, dat volgens Kneissl “beter is dan de Malediven of Seychellen-eilanden”.

(nd)

Meer