© Getty / stefanamer

Te veel gegeten? Nieuwe studie toont aan dat deze specerij even effectief zou zijn als medicatie

Huis-tuin-en-keukenmiddeltjes worden doorgaans doorgegeven binnen de familie of binnen je vriendenkring. Handige trucjes om het leven net wat makkelijker te maken én om in geval van nood te gebruiken wat je al in huis hebt. Een nieuwe studie ondersteunt één van die tips nu ook op wetenschappelijke wijze: heb je te veel gegeten, dan zou kurkuma net zo effectief zijn als medicijnen.

Camille Van Puymbroeck

Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad BMJ Evidence-Based Medicine en vergelijkt de specerij meer bepaald met omeprazol, een medicijn dat vaak wordt gebruikt om maagzuur tegen te gaan en om indigesties te bestrijden.

Kurkumine

De magische kracht van kurkuma wordt met name toegeschreven aan het stofje kurkumine, dat ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft. In Zuidoost-Azië wordt kurkuma al eeuwenlang gebruikt om indigesties te verhelpen en nu is er dus ook wetenschappelijk bewijs om dat gebruik te ondersteunen. Goed nieuws, want wie omeprazol lange tijd gebruikt zou volgens de onderzoekers meer risico lopen op breuken, tekorten aan micronutriënten en infecties. Hoewel verder en breder onderzoek nodig is om de studie kracht bij te zetten, zijn de wetenschappers voorlopig erg enthousiast over de resultaten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer