© Albert L. Ortega/Getty Images & Instagram @jenniferaniston

Jennifer Aniston draagt een lymfedrainagepak, maar wat doet dat met je lijf?

Alles wat Jennifer Aniston aanraakt, verandert in goud. Of zo lijkt het toch. Van series tot haarproducten, de actrice en zakenvrouw kent succes op alle fronten. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ze op sociale media heel wat invloed heeft. Enkele dagen geleden postte ze een fotodump van haar vakantie en daarop is – naast honden en gezelligheid – ook een buitenaards uitziend lymfedrainagepak te zien. Wat is dat en hoe werkt het?

Camille Van Puymbroeck

Om ons toe te lichten wat zo’n lymfedrainagepak precies is, gingen we te rade bij sportdokter Servaas Bingé. En spoiler: Jennifer Aniston weet ook hier wel degelijk wat ze doet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Om te begrijpen hoe het lymfedrainagepak werkt, moeten we het eerst even hebben over het lymfestelsel zelf. Dokter Servaas Bingé: “Het lymfestelsel bestaat uit lymfeklieren en -vaten, die verantwoordelijk zijn voor de afvoer van afvalstoffen uit je lichaam. Beschouw het een beetje als de plaatselijke riolering. Je lymfevaten voeren de afvalstoffen af, je lymfeklieren filteren en vervolgens komt het gefilterde lymfevocht weer in je bloed terecht, wat erg belangrijk is voor je afweersysteem.”

“Om ervoor te zorgen dat het lymfestelsel naar behoren werkt, is er voldoende druk nodig in je lymfebanen. Die druk wordt grotendeels gecreëerd door de zogenaamde spierpomp, die je activeert door aan lichaamsbeweging te doen. Bij mensen die lijden aan bepaalde aandoeningen of bij mensen die wat ouder worden kan er zich echter een gebrek aan druk voordoen en dan kan lymfedrainage of compressietherapie helpen om extra druk te creëren. Je lymfevaten worden dan samengeduwd zodat de druk verhoogt en het lymfevocht beter circuleert.”

Drainage of compressie?

Zo’n lymfedrainage of compressietherapie kun je op verschillende manieren aanpakken. Een opblaasbaar pak als dat van Jennifer Aniston wordt bijvoorbeeld al jarenlang gebruikt in topsportmilieus, maar ook een simpele compressiekous kan uitkomst bieden. En zelfs massages kunnen een vorm van lymfedrainage zijn.

“De behandeling kan in veel gevallen helpen om je lichaam een boost te geven. Atleten kunnen er bijvoorbeeld baat bij hebben, maar ook mensen die pas geopereerd zijn of die kampen met een lymfe-oedeem. En zo kun je nog wel een aantal aandoeningen opnoemen waarbij lymfedrainage kan helpen: chronische veneuze insufficiëntie, fibromyalgie, bepaalde huidaandoeningen ... Bovendien kan het ook kaderen binnen een detoxkuur, want het helpt tenslotte om afvalstoffen af te voeren.”

“Toch zijn er ook enkele tegenindicaties waarbij lymfedrainage geen goed idee is, zoals hartproblemen, bepaalde infecties, actieve kankers en veneuze trombose. Hoewel lymfedrainage niet per se onder medisch toezicht hoeft plaats te vinden, is het dus wel een goed idee om het hier op voorhand eens met een arts over te hebben. Bepaal tijdens zo’n gesprek waarom je het wil doen en hoe je het precies gaat aanpakken.”

Hoewel lymfedrainage dus een hulpmiddel kan zijn om je lichaam een boost te geven, moet je er volgens dokter Bingé ook geen wonderen van verwachten. “Ja, het kan dat je al na één sessie resultaat merkt. Je benen kunnen bijvoorbeeld lichter aanvoelen of je kunt een pijnstillend effect ervaren. Maar op de lange termijn is het toch vooral belangrijk om je spierpomp te (blijven) activeren. Een wandeling die je kuitspieren stimuleert blijft nog steeds de beste vorm van lymfeactivatie.”

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws