Man overleden nadat hij met fiets aan de hand wordt gegrepen door trein bij oversteken van sporen

© png

Een 76-jarige man is woensdagnamiddag in Diepenbeek om het leven gekomen toen hij door een goederentrein gegrepen werd. De hulpdiensten kwamen nog ter plaatse, maar ze konden niets meer betekenen voor het slachtoffer.

red

Na de eerste vaststellingen lijkt het om een spijtig ongeval te gaan. Op camerabeelden is te zien dat de man niet wist dat er een fietstunnel was of die niet wilde gebruiken en een andere weg zocht om het spoor over te steken. Dat werd een klein afstapje aan het spoor.

Getuigen verklaarden ook dat ze gezien hadden dat een man ter hoogte van de Stationsstraat in Diepenbeek met de fiets aan de hand de sporen overstak. Tragisch genoeg raakte hij niet tijdig aan de overkant en werd hij gegrepen door een trein.

Op de plaats van de aanrijding is een gloednieuwe fiets- en voetgangerstunnel aangelegd. Momenteel worden de trappen voor de voetgangersroute hersteld, maar het veilige traject voor fietsers is wel voor iedereen open. Toch zouden heel wat mensen de omweg niet nemen, maar steken ze de spoorweg rechtstreeks over om aan de overzijde van het perron te raken.

De politie kwam ter plaatse voor de vaststellingen. Het onderzoek is in handen van de spoorwegpolitie. Bij de NMBS bevestigen ze de gebeurtenissen. Burgmeester Rik Kriekels (N-VA) begrijpt niet hoe het ongeval kon gebeuren.

‘Dat er mensen over de sporen lopen, niet alleen bij het station, weten we en daar zetten we ook, samen met Infrabel, sterk op in’, zegt Kriekels aan het Nieuwsblad. ‘Maar wat hier nu gebeurt, daar stel ik me serieus vragen bij. De fietstunnels zijn in beide richtingen en aan beide kanten van het spoor open. Is de persoon misschien niet vertrouwd geweest met de situatie? Niemand weet het. Ik snap er in elk geval niks van.’

‘Of er bijkomende maatregelen komen? Aan de Waardestraat is de omheining zelfs al doorgeknipt. Dat wordt hersteld en de omheiningen worden op enkele plaatsen nog verlengd. Die werken stonden al geagendeerd. Maar tegen ongevallen als dit, staat iedereen machteloos’, besluit de burgemeester.

Marijke Teunis, woordvoerder van het parket Limburg benadrukt nog eens hoe belangrijk het is om de juiste oversteekplaatsen te gebruiken. ‘En respecteer de signalisatie. Dat is van levensbelang.’