Circulatie coronavirus neemt toe

Themabeeld.© epa-efe

De circulatie van het coronavirus onder de algemene bevolking stijgt. Dat blijkt woensdag uit het wekelijkse epidemiologisch rapport van gezondheidsinstituut Sciensano.

Belga

Voor de periode van 3 tot 9 september werden 2.707 nieuwe coronagevallen vastgesteld in heel België. De afgenomen testen (12.539) hadden in die periode een positiviteitsratio van 23,5 procent. Op zaterdag 9 september bedroeg het reproductiegetal 1,148. Een cijfer hoger dan 1 wijst erop dat een epidemie in kracht toeneemt.

De opvolging van de circulatie van sars-CoV-2 gebeurt via het afvalwater. De concentratie van het virus wordt gemeten bij 41 waterzuiveringsinstallaties, waarmee ongeveer 45 procent van de bevolking van België gedekt is.

De laatste resultaten, gemeten op 6 september, geven aan dat de virale ladingen in alle drie de gewesten toenemen. In Wallonië zijn ze al op een hoog niveau. De cijfers worden vergeleken met de negende golf, die in november 2022 van start ging.

De veertiendaagse incidentie van het aantal gevallen voor België steeg naar 41 per 100.000 inwoners over de periode van 27 augustus tot 9 september. Het aantal ziekenhuisopnames voor ernstige acute luchtweginfecties veroorzaakt door het coronavirus blijft voorlopig laag.