Van der Poel werd vierde op de Citadel van Namen.© BELGA

Vermoeide wereldkampioen Mathieu van der Poel overweegt seizoen vroeger te stoppen: “Rondfietsen om rond te fietsen heeft niet veel nut”

Mathieu van der Poel blijft wachten op zijn eerste zege in de regenboogtrui. Op de Citadel van Namen snelde hij, in de rug van winnaar Serrano, naar de vierde plek. Het doet de wereldkampioen twijfelen of hij dit seizoen nog langer moet rekken. “Fysiek en mentaal ga ik mijn topvorm toch niet meer te pakken krijgen.”

Wim Vos

LEES OOK. Mathieu van der Poel toont zich, maar verrassende Spanjaard klopt Dylan Teuns en wint GP de Wallonie

Dat hij op tien kilometer van de finish van de GP de Wallonie helemaal achterin in het peloton hing, kon je nog een incident noemen. Van der Poel zat achter een val en verloor een rist posities. “Dat was ook geen ramp”, haalde de wereldkampioen — die twaalf maanden geleden nog won in Namen — zijn schouders op. “Vorig jaar begon ik ook best ver aan de Citadel. Ik vind het wel makkelijk om op de klim nog rustig op te schuiven. Uiteindelijk zat ik in de slotkilometer ook waar ik moest zitten.”

Maar dan liep het alsnog mis. Dylan Teuns viel aan, Gonzalo Serrano reageerde en Van der Poel bleef ditmaal zonder antwoord. Vierde. Meer, gaf hij eerlijk toe, zat er niet in.

Topvorm (zowel fysiek als mentaal) is weg

En zo blijft de wereldkampioen ook in zijn derde wedstrijd sinds die fenomenale dag in Glasgow zonder zege. Moeten lossen in de Bretagne Classic, vrij anoniem in de GP de Fourmies, en nu ook tekortgeschoten in de GP de Wallonie. Vervelend? “Och”, lachte hij. “Ik heb nooit verwacht dat ik nog zou winnen. Vergeet niet dat het WK mountainbike (zes dagen na zijn wereldtitel op de weg, red.) normaal mijn laatste wedstrijd van het seizoen zou worden. Al wat ik sindsdien heb gereden, pak ik er gewoon nog bij. Maar ik merk zelf dat ik zowel fysiek als mentaal mijn topvorm niet meer ga te pakken krijgen.”

Van der Poel.© BELGA

De uitleg daarvoor is niet ver te zoeken. Van der Poel spreekt over “een beetje decompressie”.

“En het is natuurlijk al een fantastisch maar lang seizoen voor mij geweest. Sinds het WK veldrijden in januari ben ik bijna ononderbroken bezig geweest. Uiteraard had ik graag nog de benen gehad van daarvoor. Maar die heb ik gewoon niet. Ik ken mijn lichaam goed genoeg. Ik merk het op training. Ik rijd niet meer zo makkelijk rond als eerder dit seizoen. Dan kan je wel hopen dat je koers per koers beter wordt, maar dat lukt voorlopig ook niet.”

Geen EK weg of WK gravel, maar wat dan nog wel?

Toch staan er de volgende weken nog wedstrijden op het programma voor Van der Poel. Heel grote opdrachten stonden daar sowieso al niet meer bij. Anders dan Van Aert was Van der Poel het nooit van plan om het EK op de weg of het WK gravel te rijden. “Daar heb ik zelfs nooit aan gedacht.”

Serrano was de verrassende winnaar in Namen.© BELGA

Normaal beperkt Van der Poel zich tot de Super 8 Classic zaterdag in Haacht, een week later het olympische testevent mountainbike, en nadien nog de Franco Belge en Parijs-Tours. Die laatste is pas op 8 oktober. Gaat Van der Poel het nog zolang volhouden? Hij twijfelt er zelf aan. “Het olympische testevent wil ik zeker nog doen”, klinkt het. “Gewoon om het gevoel op de mountainbike nog eens te hebben en omdat ik richting Spelen absoluut het parcours wil kennen. Daarom ben ik ook hier blijven koersen de hele dag. Ik hoop dat ik nog iets beter kan worden. Maar dat ik er mijn beste vorm niet ga halen, weet ik nu al.”

Maar over al die andere wedstrijden, inclusief Parijs-Tours over drie weken? “Ik weet niet of ik die nog ga halen”, zegt hij. “Op zich vind ik Parijs-Tours een van de mooiere wedstrijden van het seizoen, daarom wilde ik ze ook rijden. Maar als het niet betert, weet ik het niet. Gewoon rondrijden om rond te rijden heeft ook niet veel nut. Misschien is het dan wel beter om te rusten en mij voor te bereiden op het crossseizoen. Een langere periode zonder koers zal mij deugd doen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER