Dermagne vindt advieskantoor om krantencontract met Bpost door te lichten

Pierre-Yves Dermagne (PS), minister van Economie, heeft een advieskantoor gevonden om het krantencontract met Bpost door te lichten. Dat meldt De Tijd.

Waarom is dit belangrijk?

De Belgische Staat verleende Bpost de voorbije tien jaar voor honderden miljoenen euro’s aan onrechtmatige staatssteun, via onder meer het veelbesproken krantencontract. Dat onthult het boek ‘Bpost Hold-Up’ op basis van een confidentiële informatienota van voormalig Bpost-CEO Dirk Tirez. Een audit moet nu meer klaarheid scheppen.

In het nieuws: Dermagne had heel veel moeite om een advieskantoor te vinden die het krantencontract met Bpost wilde of kon doorlichten, maar de minister heeft nu toch via een noodingreep een auditor kunnen strikken.

  • De Tijd meldt dat het Brusselse Positive Competition, dat gespecialiseerd is in juridische procedures van staatssteun, concurrentie en fusies, die taak op zich zal nemen.
    • De minister heeft die info wel nog niet bevestigd. “Een extern economisch analysebureau voert namens de overheid een analyse uit en zal eind september zijn rapport indienen”, aldus een woordvoerder.
  • Het rapport van Positive Competition moet bij de begrotingsbesprekingen de basis vormen om te beslissen of en hoeveel geld wordt teruggevorderd van het postbedrijf. Het rapport moet ook uitwijzen of kan worden doorgezet met de nieuwe concessie. Daarvoor zijn er inmiddels drie kandidaten: Bpost, PPP en het Franse Proximy.

Terugblik: Die audit is als sinds februari binnen de Vivaldi-regering aangekondigd.

  • Eerder openbare omroepen op de nationale en internationale markt van audit- en revisorenkantoren leverden niets op.
  • In juli liet Het Rekenhof dan weer weten dat het niet over de wettelijke bevoegdheid beschikt om zo’n audit uit te voeren bij Bpost.
Meer