Belgaimage

Europese Centrale Bank voorstander van meer geldautomaten in België en toegang tot cash geld

De Europese Centrale Bank (ECB) schaart zich achter het plan van de regering om de banken te verplichten om een minimaal aantal bankautomaten en een universele bankdienst te voorzien. Het Belgisch parlement had de ECB om advies gevraagd na een wetsvoorstel van PS en Vooruit. De bedoeling is om klanten die niet vertrouwd zijn met digitaal bankieren toch de mogelijkheid te geven om geld af te halen of stortingen te doen tegen een betaalbaar tarief. 

De universele bankdienst moet aan klanten die geen beroep doen op digitale kanalen een aantal minimumdiensten tegen redelijke tarieven garanderen, zoals de afgifte van een betaalkaart en de mogelijkheid om geld af te halen. Daarover hadden de federale regering en de banksector in 2021 een charter gesloten, dat de PS en Vooruit met hun wetsvoorstel willen uitbreiden en verankeren in wetgeving.

"De ECB schaart zich achter de doelstellingen van het wetsvoorstel dat fysieke toegang wil garanderen tot offline bankieren en financiële basisdiensten, en in het bijzonder die diensten die een voldoende en doeltreffende toegang garanderen tot contant geld over het hele land", zo stelt de ECB in het advies.

Hoewel elektronische betalingen vandaag de dag wijdverspreid zijn, beklemtoont de ECB het belang om betalingen in cash geld te behouden. De bank noemt verschillende voordelen, zoals de inclusie van de hele samenleving in de economie en de bescherming van de privacy.

"Elke cliënt moet toegang hebben tot zijn geld wanneer hij dat wil en moet kunnen kiezen hoe hij betaalt. Met het advies van de ECB kunnen we vooruit met ons wetsvoorstel in de Kamer", zegt Kamerlid Christophe Lacroix (PS), coauteur van het voorstel. "Dat zou een belangrijke vooruitgang zijn voor de bescherming van de consument."

In maart sloten de regering, de banksector en het netwerk Batopin een akkoord over de uitrol van meer dan 200 nieuwe geldautomaten tegen 2025. Dat akkoord werd echter onvoldoende bevonden door verschillende organisaties.

Meest gelezen