© Shutterstock

Eén dode en zeven personen op intensieve zorg na eten giftige sardienen in Frans restaurant

In de Franse stad Bordeaux is een twaalftal mensen ernstig vergiftigd na het eten van sardines in een restaurant. Eén gast heeft de door botulisme veroorzaakte vergiftiging niet overleefd, zeven anderen liggen nog op intensieve zorg.

mts

Alle twaalf slachtoffers – het gaat onder anderen om buitenlandse toeristen uit Canada, Duitsland, Ierland en de VS – hebben gemeen dat ze tussen 4 en 10 september zijn gaan eten in de Tchin Tchin Wine Bar in Bordeaux. De vergiftiging is veroorzaakt door in blikken gesteriliseerde en ingemaakte sardines. De chef van het restaurant heeft erkend dat hij enkele blikken heeft weggegooid toen er een nare geur uit kwam, maar andere zijn gewoon gebruikt en de vis werd geserveerd omdat hij ze als goed voor consumptie beschouwde.

De autoriteiten roepen mensen die in het restaurant hebben gegeten op om onmiddellijk een huisarts te raadplegen als ze klachten krijgen. De gezondheidsklachten zijn namelijk ernstig: naast het overlijden van een naar verluidt een 32-jarige vrouw liggen acht van de twaalf slachtoffers nog steeds in het ziekenhuis, van wie zeven op intensieve zorg.

Botulisme is een ernstige neurologische aandoening die wordt veroorzaakt door een heel giftige bacterie en die in 5 tot 10 procent van de gevallen dodelijk is. De meeste gevallen worden bij mensen veroorzaakt door slecht of verkeerd gesteriliseerd voedsel. Vergiftiging kan leiden tot een aanval op het zenuwstelsel, dubbelzien, slecht slikken en verlamming van de ademhalingsspieren, mogelijk met de dood tot gevolg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER