AFP or licensors

Vrouw van drugsbaron El Chapo vrijgelaten in VS

Emma Coronel, de vrouw van de beruchte Mexicaanse drugsbaron Joaquín "El Chapo" Guzmán, is vrijgelaten uit een Amerikaanse gevangenis, meldt de BBC. Ze zat een gevangenisstraf van drie jaar uit voor drugssmokkel en witwassen, maar is vervroegd vrijgekomen.

El Chapo zit levenslang vast in de Verenigde Staten, omdat hij leiding gaf aan het Mexicaanse Sinaloa-drugskartel. Leden van die beruchte groep ontvoerden, martelden en vermoordden mensen van rivaliserende gangs en smokkelden tonnen cocaïne, methamfetamine en marihuana naar de VS.

De drugsbaas ontmoette zijn 32 jaar jongere vrouw toen zij 17 jaar was en meedeed aan een schoonheidswedstrijd. Haar vader was ook al betrokken bij het Sinaloa-kartel.

Coronel werd in 2021 opgepakt op het vliegveld van Washington. Volgens de aanklagers speelde ze een grote rol bij de ontsnapping van El Chapo uit een Mexicaanse gevangenis in 2015. Ze zou ook als boodschapper hebben opgetreden toen hij in de cel zat.

Coronel bekende schuldig te zijn aan drugssmokkel en witwassen, maar zei zich niet te herkennen in het beeld dat van haar man werd geschetst en alle gruwelijke misdaden waar hij van werd beschuldigd.

Inmiddels is Coronel 34 jaar en heeft ze twee dochters met El Chapo. Coronel en haar dochters hebben naast de Mexicaanse ook de Amerikaanse nationaliteit omdat ze daar zijn geboren.

Meest gelezen