Archieffoto juni 2023.

Recordaantal migranten en vluchtelingen bereikt Lampedusa, overheid en hulporganisaties slaan alarm over humanitaire situatie

Op het Italiaanse eiland Lampedusa zijn op één dag tijd meer dan 5.000 migranten en vluchtelingen aangekomen in meer dan 100 verschillende bootjes. Volgens het Italiaanse Rode Kruis is dat een nieuw record. De organisatie en de lokale overheid slaan alarm over de humanitaire omstandigheden op het eiland. 

Lampedusa, ongeveer halfweg tussen Tunesië en Sicilië, blijft een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op migranten en vluchtelingen die vanuit Afrika Europa willen bereiken. De zomer is vaak een piekmoment voor smokkelaars en dat is te zien aan het aantal mensen dat dagelijks het Italiaanse eiland bereikt. De records volgen elkaar op.

Op één dag tijd zijn volgens het Italiaanse Rode Kruis meer dan 5.000 mensen aangekomen in meer dan 100 verschillende bootjes. Dat is zowel een nieuw dagrecord wat het aantal mensen betreft als wat het aantal bootjes betreft. Andere bronnen spreken zelfs over bijna 7.000 aankomsten, maar het is niet helemaal duidelijk of dat op één dag is.

BEKIJK - De situatie is gespannen op het eiland Lampedusa met duizenden nieuwe migranten:

Videospeler inladen...

Hoe dan ook, die duizenden mensen zijn meer dan het eiland aankan. Het enige opvangcentrum voor migranten en vluchtelingen op het eiland heeft een capaciteit van ongeveer 400 mensen. Volgens Italiaanse media zouden er momenteel meer dan 7.000 migranten en vluchtelingen op Lampedusa verblijven.

Omdat het opvangcentrum overvol zit, verblijven vele duizenden rond het centrum en zoeken ze onder meer verkoeling op in de schaduw op een nabijgelegen camping. De eigenaars van de camping en de aanwezige gasten proberen zoveel mogelijk mensen van water en eten te voorzien.

Het gaat niet om de records, maar om het vinden van oplossingen voor een noodsituatie.

Rosario Valastro, directeur Italiaanse Rode Kruis

Zowel het Rode Kruis als de lokale overheid slaat alarm over de humanitaire omstandigheden op het eiland. "Dagen geleden waren er meer dan 4.000 mensen op het eiland en hadden we het over een record. Vandaag spreken we over een record wat het aantal aankomsten betreft", reageert Rosario Valastro, de nationale directeur van het Rode Kruis, op sociale media. Maar, zo voegt hij eraan toe, het gaat niet om de records, maar om het vinden van oplossingen voor een noodsituatie.

Het Rode Kruis dringt er bij de Italiaanse regering op aan om de migranten en vluchtelingen snel over te brengen naar het Italiaanse vasteland. De organisatie is er naar eigen zeggen tot nog toe in geslaagd om de situatie ietwat onder controle te houden, maar ze wijst erop dat met de aankomst van meer dan 100 boten op een dag de grens opnieuw verlegd is.

Het medische personeel op het eiland focust zich op de meest kwetsbaren, maar het Rode Kruis waarschuwt dat het aantal mensen onder een bepaalde kritieke grens moet worden gehouden om de juiste humanitaire omstandigheden te kunnen aanhouden.

Ook de burgemeester van het eiland vindt dat de regering dringend moet ingrijpen, anders dreigt de situatie "explosief" te worden. De lokale overheid heeft aan de regering in Rome gevraagd om continu twee schepen in de haven van Lampedusa te houden, zodat dagelijks mensen naar het vasteland gebracht kunnen worden.    

Baby sterft bij schipbreuk

Dat er nu zoveel migranten en vluchtelingen aankomen op Lampedusa, heeft onder meer te maken met de kalme zee, waarvan smokkelaars profiteren om zoveel mogelijk mensen te laten vertrekken. Toch blijft het een gevaarlijke tocht.

Zo is vanmorgen opnieuw een bootje gekapseisd voor de kust van Lampedusa. Een baby kwam daarbij om het leven. De moeder en 46 andere inzittenden zouden het volgens de Italiaanse radiozender RAI wel overleefd hebben. Zij werden gered door een schip van de Italiaanse kustwacht dat in de buurt was.

Dit jaar al 115.000 mensen

De migranten en vluchtelingen die op Lampedusa aankomen, vertrekken vooral uit Tunesië. Ondanks het voornemen van de Italiaanse regering om dat te voorkomen en het akkoord dat de Europese Unie met Tunesië sloot om hen tegen te houden, blijft hun aantal toenemen.

Volgens cijfers van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn dit jaar al 115.000 mensen aangekomen op Lampedusa. Dat is bijna dubbel zoveel als de 63.000 mensen vorig jaar. In 2021 ging het om 41.000.

De meeste mensen die dit jaar de oversteek van Tunesië naar Lampedusa maakten, kwamen uit Guinée, Ivoorkust en Tunesië zelf.

Meest gelezen