Wellen versus Tongeren, vorig seizoen. Ook nu komen de twee clubs weer tegen elkaar uit in eerste nationale.© Dick Demey

Dit weekend start competitie in nationale volleybalreeksen: wat mogen we van Limburgse clubs verwachten?

Na twee bekerrondes gaan de Limburgse volleybalteams komend weekend van start in de nationale competities. We legden de coaches van eerstenationalers Hasselt (mannen), Wellen en Tongeren (vrouwen) drie vragen voor: 1. Zijn jullie tevreden over de transfers? 2. Wat zijn de ambities? 3. Wie wordt kampioen?

Rob Kwanten en Lars Aussems

Hans Bungeneers (Wevoc Wellen): “Op Michelbeke na kunnen we van elke ploeg winnen”

1. “Met Inès Piret hebben we een jonge en talentvolle middenspeelster aangetrokken. Zij is Belgische top in het beachvolleybal, waardoor ze nog niet zo lang bij de groep is. Er moeten nog wat automatismen gekweekt worden, maar met Hanne Lemmelijn kan zij een heel sterk duo vormen. Mijn dochter Britt kwam mee over van Hasselt en vervult haar rol van tweede setter nu al prima.”

Wellen-coach Hans Bungeneers (l.) heeft onder meer dochter Britt onder zijn hoede.© Serge Minten

2. “Onze vierde plaats van vorig seizoen evenaren zou heel mooi zijn. Op basis van de voorbereiding en ons parcours in de beker durf ik zelfs luidop dromen van een derde plaats, maar dat is alleen haalbaar als we constant presteren en blessures geen roet in het eten gooien. Lemmelijn en Pirèt zijn de enige middenspeelsters. Op alle andere posities zijn we dubbel bezet. Ik denk dat wij, op Michelbeke na, van elke ploeg kunnen winnen. Promoveren? Dat is niet aan de orde. De club is daar ook niet klaar voor.”

3. “Michelbeke. Zij hebben zich fors versterkt met speelsters uit de Liga en willen zo snel mogelijk weer promoveren.”

Niels Notelaers (Datovoc Tongeren): “Af en toe stunten tegen een topploeg”

1. “Lore Gielkens is onze enige inkomende transfer, zij komt over van Leuven. Lore wilde terugkeren naar Limburg toen Pascal Gora daar geen trainer meer was. Zij zal op de opposite de concurrentie aangaan met Van der Aa, die afgestudeerd is en nu drie keer per week kan trainen. Zoé Coolen is de enige vertrekker. Je kan dus stellen dat onze kern quasi intact gebleven is. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 20 jaar.”

Tongeren-coach Niels Notelaers.© Tom Palmaers

2. “Vorig seizoen stonden we derde bij Kerstmis, na de winterstop zakten we weg naar de negende plaats. Dat is de prijs die we betaalden voor een gebrek aan ervaring. Ik vind dat we nu moeten mikken op de vijfde of zesde stek en af en toe een stuntje tegen een topploeg. Het is natuurlijk jammer dat Anne Moors nog enkele maanden moet revalideren, ik hoop haar in december te recupereren.”

3. “Michelbeke zal hetzelfde verhaal schrijven als Noorderkempen vorig seizoen. Met die kern zouden zij op papier zonder nederlaag naar de titel moeten snellen.”

Bart Renders (Hasselt): “Uitgroeien tot stabiele eerstenationaler”

1. “Met Aljosa Urnaut en Dries Ilsbroux haalden we heel wat ervaring binnen. Young Red Dragons Niels Vleeschouwers en Warre Vandecruys kunnen op korte termijn wedijveren voor een basisplaats. Deze vier transfers zorgen voor meer evenwicht in ons team én continuïteit voor de toekomst. Verder werd onze sportieve staf uitgebreid met assistent Sanne Guelinckx. Hij barst van de knowhow op vlak van techniciteit. We verhogen onze trainingsintensiteit ook naar driemaal per week.”

Hasselt-coach Bart Renders.© Bart Borgerhoff

2. “We ambiëren een plek tussen zes en acht. Vorig jaar, in ons eerste seizoen in eerste nationale, eindigden we tiende. Ons team is nu beter uitgebalanceerd en we investeerden in een betere medische omkadering via onze kinesist. Daarnaast werkten we in het tussenseizoen nauw samen met een topsportpraktijk. We willen graag de volgende stap zetten in onze ontwikkeling richting een stabiele eerstenationaler.”

3. “Mijn top drie bestaat uit Marke-Webis, de kampioen van vorig jaar, Hemiksem en Nivelles. Antwerp en Puurs zijn outsiders.

Limburg sterk vertegenwoordigd in andere reeksen

Kris Vanrusselt is de nieuwe coach van het fors versterkte Genk A.© Vel

Naast Hasselt, Tongeren en Wellen is onze provincie ook sterk vertegenwoordigd in de andere nationale reeksen.

In tweede nationale bij de heren is het uitkijken naar promovendus Maaseik B én het fors versterkte Genk A. De troepen van nieuwe coach Kris Vanrusselt, mét onder meer nieuwkomer Peter Kellens, mikken minstens op de top drie. Wie weet zit er zelfs meer in voor Brecht Campforts en co. In diezelfde reeks bij de dames tellen we maar liefst vijf Limburgse teams: Helchteren, Alken, Lanaken, Stevoort en Beverlo. “Waremme en Stalvoc lijken me kanshebbers voor de titel, maar misschien komen ook enkele andere teams verrassend uit de hoek”, vertelt Jeval Alken-coach Hans Minten. “Zo is ook Helchteren sterker uit de transferperiode gekomen. We willen graag weer een rol van betekenis spelen in de bovenste klassementshelft. Ik verwacht een spannende competitie waarin haast elke ploeg van elkaar punten kan afsnoepen.”

Dames As gemiddeld 16 jaar oud

Dat laatste zou ook wel eens het geval kunnen zijn in derde nationale, waar Genk, Riemst en Dilsen-Stokkem zowel een dames- als herenploeg afvaardigen. Hasselt, As, Beverst en Diepenbeek vervolledigen het Limburgse zevental (!) in de reeks bij de vrouwen. Naar goeder traditie zullen deze clubs veel kansen geven aan jonge speelsters. Bij Jaraco As bijvoorbeeld bedraagt de gemiddelde leeftijd van de kern amper 16 jaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer