© ATV

De Lijn overweegt om tramverkeer naar Linkeroever half jaar stil te leggen voor onderhoud stokoude premetro

Antwerpen -

De Lijn overweegt om de premetro tussen de Antwerpse rechter- en linkeroever een half jaar stil te liggen. Dat is een van de pistes die wordt bewandeld om het hoogstnoodzakelijke grote onderhoud van de traminfrastructuur aan te pakken. Voor reizigersorganisatie TreinTramBus is het sluiten van de premetro onaanvaardbaar, zeker met de hinder door de Oosterweelwerken in het vooruitzicht.

kvh

Het oudste deel van de premetroverbinding, dat tussen Centraal Station en de Groenplaats, is intussen bijna vijftig jaar oud en tot op de draad versleten. In die mate dat binnenkort uit veiligheidsoverwegingen een snelheidsbeperking van 27 kilometer per uur wordt ingevoerd. De normale snelheid in de premetrokoker is 50 per uur. Op een vijftal andere trajecten in Antwerpen geldt al een snelheidsbeperking, om dezelfde reden: de versleten tramsporen niet overbelasten.

DISCUSSIEER MEE. Wat vind jij ervan dat De Lijn overweegt Antwerpse tramtunnel half jaar te sluiten voor dringend onderhoud? 

Iedereen – uitbater De Lijn, vakminister Lydia Peeters (Open Vld), de vakbonden, mobiliteitsexperts en reizigersorganisatie TreinTramBus – is ervan overtuigd dat er dringend actie moet worden ondernomen. Al is er geen eensgezindheid over de aanpak van het probleem.

De sporen in de premetro, die in sommige gevallen al tientallen jaren oud zijn, zijn dringend aan vervanging toe.© pdr

“De sporen moeten worden vernieuwd. De tunnels moeten door waterinfiltraties en betonrot worden hersteld. De kabelgoten, de verlichting en de technische installaties moeten worden vervangen”, antwoordde Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) in juni op een vraag van Vlaams Parlementslid Imade Annouri (Groen).

De minister voegde eraan toe dat ze tegen het einde van 2023 van De Lijn een plan van aanpak verwacht, met het bijbehorende kostenplaatje. Een van de scenario’s die nu bij De Lijn op tafel liggen, is het stilleggen van de tramverbinding met Linkeroever gedurende een half jaar.

Voor TreinTramBus is het sluiten van de premetro onaanvaardbaar. “De tramverbinding met Linkeroever is essentieel in de modal shift, zeker in combinatie met de Oosterweelwerken”, zegt Dirk Wiesé.

LEES OOK. Gaat drukste Antwerpse tramverbinding maandenlang dicht? Deze scenario’s liggen op tafel om versleten premetro aan te pakken

De oudste tramverbinding tussen Centraal Station en de Groenplaats is het zorgenkind.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen