Wie wordt de volgende baas van de Europese Investeringsbank?

Eind dit jaar stapt Werner Hoyer op als voorzitter van de Europese Investeringsbank. De instelling gaat dus op zoek naar een opvolger. Politico schuift alvast vijf namen naar voren, die het stokje kunnen overnemen van de Duitser.

Waarom is dit belangrijk?

De Europese investeringsbank is een combinatie van een Europese instelling en een niet-commerciële bank. Ze staat bekend als ‘de klimaatbank’, omdat de EIB veel investeert in infrastructuur en steunmaatregelen om Europa te helpen om de klimaatdoelstellingen te realiseren. Sinds haar ontstaan in 1958 investeerde de bank al meer dan één biljoen euro.

Denemarken vs. Spanje

De kemphanen: In theorie gaat de strijd om het postje tussen twee vrouwen.

  • De Deense Margrethe Vestager wordt gezien als de absolute topfavoriet.
    • De 55-jarige Vestager doorliep eerst het hele proces op lokaal niveau. Zo was ze in Denemarken minister van Onderwijs en Kerk, en nadien vicepremier en minister van Economie en Binnenlandse Zaken in de regering van Helle Thorning-Schmidt. Zij nomineerde Vestager in 2014 voor een rol als Eurocommissaris voor Mededingin
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer