Cruiseschip zit al drie dagen vast in Groenland, en nu is er ook corona aan boord

De 206 passagiers van de Ocean Explorer, een cruiseschip dat al drie dagen vastzit in Groenland, maken het goed. Dat stelt reisorganisatie Aurora Expeditions. Al vermelden ze er bij dat er een aantal coronagevallen zijn opgedoken aan boord.

gli

Het zou gaan om drie besmette passagiers, die momenteel in isolatie zijn geplaatst. “Alle anderen zijn gezond en veilig”, aldus Aurora Expeditions in een verklaring. “Belangrijk is dat er geen direct gevaar is voor henzelf, het schip of de omgeving.”

De Ocean Explorer voer zich maandag vast in Alpefjord, een afgelegen regio zo’n 1.400 kilometer ten noordoosten van hoofdstad Nuuk. “Het hoge getij - dat overdag opkwam - gaf niet de gewenste hulp om verder te varen”, verklaart het Arctische commando van Denemarken.

Na het incident werd meteen aan het dichtstbijzijnde inspectieschip, de Knud Rasmussen, gevraagd om te assisteren. Dat schip moest evenwel eerst nog 2.222 kilometer afleggen vooraleer het de Ocean Explorer kon bereiken. Volgens Brian Jensen commandant van het Arctische commando is het nog steeds mogelijk dat het schip op eigen kracht kan wegvaren bij vloed, maar als dat niet lukt, zal de Knud Rasmussen helpen.

Woensdag probeerde een vissersboot dat al te doen, maar de poging faalde. “We zijn actief bezig om de Ocean Explorer van de grond te bevrijden. Onze belangrijkste inzet is om het schip te bergen zonder de veiligheid van de passagiers in gevaar te brengen”, aldus Aurora Expeditions.

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer