Amerikaanse wetenschappers hebben een omgekeerd vaccin ontwikkeld.
Volledig scherm
Amerikaanse wetenschappers hebben een omgekeerd vaccin ontwikkeld. © Getty Images/Science Photo Libra

“Mogelijk een game-changer voor de behandeling van auto-immuunziekten”: wetenschappers ontwikkelen ‘omgekeerd vaccin’

Amerikaanse onderzoekers hebben een manier gevonden om ons afweersysteem in te tomen. Dat berichten ze in een nieuwe publicatie in het toonaangevende tijdschrift Nature Biomedical Engineering. Het gaat om een zogenaamd ‘omgekeerd vaccin’. Deze nieuwe methode zou een revolutie kunnen ontketenen in de behandeling van auto-immuunziekten zoals Crohn, multiple sclerose en reuma. Maar wat is zo’n omgekeerd vaccin eigenlijk? Hoe werkt het precies? En wanneer mogen we het verwachten?

8 reacties

  • Bart Verwegen

    7 maanden geleden
    Philippe De Naeyer, dit omgekeerd vaccin corrigeert de fouten die de oorzaak zijn van de ziekte, zodat het proces van immuniteit terug natuurlijk verloopt. Dit is dus net een goed voorbeeld van oorzaken aanpakken en niet de symptomen bestrijden.
  • Frankie Van Damme

    7 maanden geleden
    Ik heb Colitis Ulcerosa beste Philippe De Naeyer, en de medische wetenschap is er de laatste 20 jaar extreem op vooruit gegaan. Ik kan me inbeelden als je geen patient bent dat je dat niet merkt, maar geef dan niet flagrant af op de medische industrie om interessant te doen. En ja, het is inderdaad (gelukkig) een industrie die winst maakt, maar het is ook (gelukkig) een industrie die massaal investeert in de toekomst door onderzoek (wat handen vol geld kost). Wij mogen die industrie dankbaar zi
  • karin verwimp

    7 maanden geleden
    De grote vraag in België zal zijn: gaat de gewone mens het nieuwe medicijn kunnen betalen? Verder hoop ik van harte dat er een versie voor onze trouwe viervoeters komt want enkele rassen zijn helaas erfelijk belast met één of meerdere auto-immuunziekten: Pemphigus, Sebaceous Adenitis en het gevreesde Vogt Koyanagi Harada syndroom dat een erg pijnlijke en letale variant kent.
  • Walter Van Criekinge

    7 maanden geleden
    Als men de oorzaak van een ziekte niet kan vinden is een medicijn de beste oplossing tot hiertoe.
  • Philippe De Naeyer

    7 maanden geleden
    Ik ben het niet eens met de reacties. Ik vind dat de medische wetenschap de laatste 20 jaar geen grote vooruitgang heeft geboekt ondanks de massale investeringen. Enkel de bedrijven worden er beter van, maar onder patiënten ervaar ik dat niet. Ook zou het volgens mij beter zijn te onderzoeken naar de oorzaak van die ziektes en niet naar de behandeling ervan. Als je de oorzaak kan tegengaan, heb je geen behandeling nodig.