Vrees voor 20.000 doden in Libië, papa huilt hartverscheurend als lichaam van zoontje vanonder puin komt na overstromingen

Een vader huilt hartverscheurend terwijl reddingswerkers het levenloze lichaam van zijn zoontje vanonder het puin vandaan halen. De beelden zijn tekenend voor het oeverloze leed dat de zware overstromingen in Libië teweeg hebben gebracht.

Gilles Liesenborghs
Bron: Reuters, Daily Mail

LEES OOK. De chaos in Libië maakt de catastrofe alleen maar erger en de hulpverlening moeilijker

De cijfers lopen wat uiteen, maar het is duidelijk dat de menselijke tol van de overstromingen in Libië erg hoog zal oplopen. Nu al wordt er gesproken over duizenden doden - afhankelijk van de bron variërend tussen de 3.800 en 6.000 - en dat aantal zal vermoedelijk nog verveelvoudigen. Nog ongeveer 10.000 mensen zijn vermist. Abdulmenam al-Gaithi, de burgemeester van de zwaarst getroffen stad Derna, schat dat het uiteindelijke dodental wel eens rond de 20.000 zou kunnen liggen.

Een groot deel van de slachtoffers is meegesleurd met de golven en spoelt nu één voor één opnieuw aan vanuit de zee. Anderen zijn verpletterd door de ingestorte gebouwen. Zo ook het jongetje in bovenstaand filmpje. Zijn levenloze lichaam wordt door reddingswerkers uit het puin gehaald, en dat terwijl zijn vader erop staat te kijken. “Draag hem niet weg, laat hem liggen, ik doe het wel”, zegt de vader die duidelijk kapot is van verdriet. De reddingswerkers proberen hem te troosten. Uiteindelijk laat hij hun hulp toch toe.

© REUTERS

Vrees voor ziektes

Terwijl overlevenden donderdag nog hopeloos op zoek gaan naar hun geliefden in het puin, vrezen de autoriteiten ook voor een ziekte-uitbraak afkomstig van de rottende lichamen. “We hebben eigenlijk gespecialiseerde teams nodig”, vertelde de burgemeester van Derna aan Reuters. “Ik vrees dat de stad besmet zal raken met een epidemie door het grote aantal lichamen onder de brokstukken en in het water.”

LEES OOK. Wat is een medikaan, het weerfenomeen dat Libië trof?

© AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER