Meer gratis psychologen op school: “Kunnen nu volop inzetten op mentale hulp voor leerlingen”

De Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) hoeven vanaf dit schooljaar niet meer te betalen om geconventioneerde psychologen en orthopedagogen in te schakelen voor de scholen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft beslist dat het remgeld dat ze daarvoor betaalden, wegvalt. Volgens de CLB's kunnen daardoor meer leerlingen met mentale problemen gratis geholpen worden op school. 

Twee jaar geleden hervormde minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit) de geestelijke gezondheidszorg om die toegankelijker en betaalbaarder te maken. Er wordt nu meer psychologische hulp terugbetaald (vooral voor milde tot matige klachten) en je hoeft niet meer doorverwezen te worden door je huisarts. De achterliggende gedachte is dat mentale problemen zo snel mogelijk aangepakt moeten worden om te voorkomen dat ze escaleren.

Een psycholoog op school

Vanuit die visie werd beslist om ook psychologen uit te sturen naar onder meer sociale diensten, rusthuizen én naar scholen. Daar worden ze ingeschakeld door de CLB’s. Tot nu toe gaven de psychologen op de scholen vooral klassikale sessies om de veerkracht van kinderen en jongeren te versterken. 

Die groepssessies rond veerkracht konden de CLB’s al gratis organiseren. Maar sommige kinderen en jongeren hebben bijkomende begeleiding nodig. Het CLB kon dan doorverwijzen naar een geconventioneerde psycholoog of orthopedagoog, meestal buiten de school om. In dat geval kwam het remgeld (het bedrag dat je zelf betaalt voor je consultatie, dus het stuk dat niet wordt terugbetaald door het ziekenfonds) op de rekening van het kind of de jongere. Daarnaast kon het CLB ook zelf individuele sessies of sessies in kleinere groep op school organiseren. Dan moest het CLB of de school het remgeld zelf betalen.

Als blijkt dat de gratis sessies niet volstaan, is het moeilijk om leerlingen door te verwijzen naar betalende hulp

Stefan Grielens, Vrij CLB Netwerk

In de praktijk ervaarden CLB's die doorverwijzing als een drempel, zegt Stefan Grielens van het Vrij CLB Netwerk: “Als CLB werken wij altijd gratis voor de leerlingen. Als dan blijkt dat de gratis sessies niet volstaan, is het moeilijk om hen door te verwijzen naar betalende hulp. Anderzijds hebben de CLB’s en scholen ook niet het budget om zelf veel sessies te betalen.”

Meer gratis hulp

Daarom besliste minister Vandenbroucke om het aanbod van de CLB’s op scholen of in lokalen van het CLB verder te versterken door het remgeld te laten wegvallen. Dat bedroeg respectievelijk 11 of 4 euro voor een individuele sessie met een geconventioneerde psycholoog of orthopedagoog en 2,5 euro per groepssessie.

Volgens Grielens betekent dat dat het aanbod aan gratis psychologische hulp op school verder uitgebreid kan worden: “We krijgen nu meer mogelijkheden om gratis sessies voor de leerlingen te organiseren, en dat is belangrijk om problemen snel en laagdrempelig aan te pakken.”

Door sessies op school zelf te organiseren, creëer je een vertrouwde omgeving voor een kind of jongere, wat geruststellend werkt

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit)

Ook minister Vandenbroucke wijst opnieuw op het belang van snelle hulp: “We halen zo veel mogelijk financiële drempels naar psychologische hulp op school weg, zodat we kinderen en jongeren die mentale problemen dreigen te ontwikkelen veel sneller op de radar krijgen en veel sneller kunnen helpen. Door sessies op school zelf te organiseren, creëer je bovendien een vertrouwde omgeving voor een kind of jongere om die gesprekken te voeren, wat geruststellend werkt.”

BEKIJK - "Het journaal" gaat langs in het Monfortcollege in Rotselaar om te polsen hoe de maatregelen ontvangen wordt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen