Wijnmaker Patrick Nijs uit het Hageland: "2023 is een uitdagend wijnjaar"

In het Hageland is de wijnpluk volop aan de gang. Het droge voorjaar, de natte zomer en de suzuki-fruitvlieg maken het een uitdagend jaar voor de Vlaamse wijnbouwers. "Maar met genoeg aandacht, energie en liefde zit de kwaliteit goed", vertelt wijnmaker Patrick Nijs aan Radio2-reporter Margaux van de regio.

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor Goeiemorgen Morgen! op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

Wijnmaker Patrick Nijs is begonnen met de pluk op zijn wijngaard aan de Houwaartseberg in Vlaams-Brabant. "We doen alles met de hand", vertelde hij tijdens "Goeiemorgen Morgen!" op Radio2. "Het is de enige manier om enkel het gezonde fruit in de mand te krijgen."

"Samen met een team van vijf mensen plukken we zo'n 150 kilogram per persoon per dag", zegt Patrick. "Dat is niet de grootste oogst. Sommige jaren is het tot vier keer meer. 2023 is een zeer uitdagend wijnjaar."

BELUISTER - Wijnmaker Patrick Nijs beoordeelt het wijnjaar 2023

Suzuki en schimmel

Eén van de vijanden is de suzuki-fruitvlieg. "Ze legt haar eitjes in zwart fruit. De larven zorgen voor azijnvorming. De aangetaste druiven verwijderen we stuk voor stuk met de hand. Een echt monnikenwerk."

Ook het weer heeft een grote invloed op de druiven. "We hadden een laat en droog voorjaar. Augustus was dan weer kletsnat. Dat is dé perfecte omstandigheid om schimmels te creëren", zegt Patrick. Heel wat uitdagingen dus. "Al komt de oogst met genoeg liefde, energie en aandacht helemaal goed."

Droomjob

"Wijnmaker worden, het is een romantisch idee", zegt Patrick. "Al is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Je blijft werken met de natuur en die is onvoorspelbaar. Het is hard werken en het houdt veel risico's in. Maar als de oogst is gelukt, is dat een onbeschrijfelijk gevoel ."

Meest gelezen