Een wals met de Russische president, op het trouwfeest van Karin Kneissl in 2018, in de Oostenrijkse Alpen.

Oostenrijkse oud-minister die met Poetin danste, verhuist naar Rusland - in een Russisch militair vliegtuig

Karin Kneissl, de voormalige Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken die vijf jaar geleden het nieuws haalde omdat ze tijdens haar trouwfeest danste met de Russische president Vladimir Poetin, is verhuisd naar Sint-Petersburg. Nog opmerkelijker dan de verhuizing zelf, is de manier waarop Kneissl naar Rusland reisde. Ze werd, samen met haar pony's, overgevlogen in een Russisch militair vliegtuig.  

In de zomer van 2018 haalde Karin Kneissl de internationale pers door op haar trouwfeest een wals te dansen met de Russische president Vladimir Poetin.

Kneissl trouwde met de Oostenrijkse ondernemer Wolfgang Meilinger, maar de bruidegom stond tijdens het feest in de schaduw van eregast Poetin, die voor de gelegenheid ook een traditioneel kozakkenkoor had meegebracht.

BEKIJK - Poetin walst met de bruid en wenst het bruidspaar het allerbeste in het Duits:

Videospeler inladen...

Pro-Russische houding

Poetins aanwezigheid op het feest veroorzaakte opschudding in en buiten Oostenrijk. Niet lang voordien hadden veel Europese landen Russische diplomaten uitgewezen na de gifaanslag op de Russische gewezen dubbelspion Sergej Skripal in het Verenigd Koninkrijk.

Véél Europese landen, maar niet het Oostenrijk van de toenmalige premier Sebastian Kurz (ÖVP), die een coalitie leidde met de uiterst rechtse partij FPÖ. Karin Kneissl was als onafhankelijke door de FPÖ voorgedragen als minister van Buitenlandse Zaken in die regering.

Karin Kneisll naast de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, in maart 2019.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

In 2019 viel de Oostenrijkse regering. Door haar pro-Russische houding was Kneissl in eigen land dan al meer en meer in ongenade gevallen. In 2020 verhuisde ze naar Frankrijk, van waar ze columns ging schrijven voor het door de Russische overheid gecontroleerde nieuwskanaal Russia Today.  

Geen koerierbedrijf, maar een Russisch militair vliegtuig

Vorig jaar trok ze ook weg uit Frankrijk. Ze ruilde de omgeving van Marseille voor Beiroet in Libanon (Kneisll woonde in haar jeugd enige tijd in Jordanië en spreekt Arabisch). Ze verhuisde haar "boeken, kleren en pony's met DHL", vertelde ze op het Russische socialemediakanaal Telegram.

Het koeriersbedrijf DHL heeft ze kennelijk niet nodig gehad voor haar nieuwe verhuizing, van het Midden-Oosten naar Sint-Petersburg. Kneisll is met een Russisch militair vliegtuig - met haar inboedel, pony's incluis - vanaf de luchthaven van Khmeimim in Syrië overgevlogen naar Rusland. Khmeimim is een vliegbasis in de buurt van de havenstad Latakia, die wordt gebruikt door de Russische luchtmacht. 

In haar nieuwe woonplaats zal Kneissl het Gorki-centrum leiden, een denktank die zich moet bezighouden met geopolitieke kwesties en die verbonden is aan de universiteit van Sint-Petersburg, waar Poetin destijds rechten studeerde.

Ze richtte de denktank eerder dit jaar mee op, en was daarom ook de voorbije zomer al meermaals in Rusland. "Er ligt veel werk op de plank dat veel aandacht vergt. Daarom heb ik beslist om naar Sint-Petersburg te verhuizen", zegt ze aan het Russische persagentschap TASS.   

Meest gelezen