Remco Evenepoel wil bergtrui in Vuelta veiligstellen en is onder de indruk van Uijtdebroeks: “Hij doet alles wat je moet doen om een toptiennotering te halen”

Remco Evenepoel was erg ontspannen voor de start van rit 18 in de Vuelta. Zijn knappe inspanning op de Angliru heeft hij dus goed verteerd. Daar deed hij opnieuw een prima zaak in het bergklassement, vandaag kan hij die bergtrui definitief binnenhalen. “Dat is het hoofddoel”, aldus Evenepoel.

Jorunn Vannoorden, Sebastiaan De Kocker

Volg rit 18 hier LIVE

“Het wordt afwachten hoe de benen vandaag voelen en dan zien we wel wat we zullen doen”, aldus Remco Evenepoel voor de start van rit 18 in de Vuelta. “Er zijn veel mannen in de ploeg die vandaag hun kans kunnen gaan, zoals Jan Hirt of Louis Vervaeke die vandaag een mooie kans maken.”

Evenepoel wil dus niet per se voor eigen succes gaan, hij heeft vandaag andere plannen. “Het hoofddoel vandaag is om die bergtrui officieel binnen te halen.” Al moet dat voor onze landgenoot niet per se vanuit de vlucht. “Het wordt voor mij moeilijk om in de ontsnapping te geraken, want de andere ploegen weten hoe gretig ik ben om mee te gaan en zo die punten voor het bergklassement wil pakken. Als de mannen van Jumbo-Visma de vlucht vrijgeleide geven en daar zijn Storer of Bardet niet bij, ben ik toch al zo goed als zeker van de bergtrui. Het kan dus ook op die manier.”

Maar zijn inspanning van gisteren op de Angliru heeft hem wel een goede duw in de richting van die bergtrui gegeven. “En ik voel me fris en goed hersteld vandaag, dat is dus goed”, aldus Evenepoel. “We zullen met de ploeg wel zien hoe we het zullen doen. Het draait niet enkel om mij. Als iemand anders van de ploeg kan winnen is dat ook mooi.”

Op de foto met een fan in Pola de Allande.© Getty Images

Lof voor Uijtdebroeks

Evenepoel had ook lovende woorden voor landgenoot Cian Uijtdebroeks, die gisteren van plek negen naar zeven schoof omdat hij heel lang kon volgen met de tenoren van Jumbo-Visma. “Cian is heel goed bezig. Het is supermooi om te zien hoe perfect hij het doet in zijn eerste grote ronde. Hij doet alles wat je moet doen om een top-tien-notering te halen: aanklampen zolang het kan en dan op eigen tempo doorgaan. Als hij dit kan volhouden wacht hem een hele grote toekomst.”

LEES OOK. Cian Uijtdebroeks schittert op mythische Angliru en doet geweldige zaak in Vuelta: “Ik had het erger verwacht”

© Getty Images

En dus rest de vraag als ervaringsdeskundige als Evenepoel een toekomst als klassementsman voor grote rondes ziet in Uijtdebroeks. “Hij heeft potentieel om het waar te maken, maar als je op termijn een grote ronde wil winnen moet je ook durven aanvallen en niet enkel proberen volgen”, geeft Remco raad. “Maar dat raad ik hem nu niet aan. Het is zijn eerste grote ronde en hij is perfect bezig, dus hij moet de komende drie dagen gewoon op hetzelfde elan doorgaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen